Ами ако млякото е кисело и не можете да го използвате за пиене, но не искате да го излеете? Направете палачинки с кисело мляко - рецепта, известна още от времето на нашите прабаби.
Това ще са най-деликатните, ефирни и пищни палачинки, които някога сте яли.
Дори в този привидно примитивен кулинарен бизнес има малки тайни за начинаещите готвачи.
Необходимо е да се спазва редът на готвене: първо се смесват сухите храни, след това се прави малка дупчица в средата, където да се слагатт яйцата, след което се добавя киселото мляко.
Палачинките с кисело мляко могат да се приготвят с различни добавки, като се използват настъргана ябълка или круша, стафиди, сушени сини сливи, сушени кайсии като допълнителни пълнежи (сушените плодове се задържат предварително в топла вода).
Медено свинско с хрупкава коричка - свършва за минути
Палачинки на кисело мляко: рецепта
Рецептата за палачинки с кисело мляко включва прости храни. Класиката в жанра е следващият състав:
Кисело мляко - 2 чаши
Брашно (пшенично, премиум клас) - 2 чаши
Яйца - 2 бр.
Захар - 2 супени лъжици. л.
Сол - щипка
Бакпулвер или сода, гасена с лимон, оцет
Ванилия
Няма наяждане с тези сочни мързеливи кюфтенца, стават за минути
За пържене най-често се използва растително масло, но първо трябва да се загрее добре, за да не се пълзят палачинките в тигана.
1. Смесете съставките в достатъчно голям съд: брашно, захар, сол, сода (вече гасена) или бакпулвер.
2. В същия съд направете вдлъбнатина в средата с лъжица, добавете яйца и започнете процеса на месене.
3. Налейте малко кисело мляко, като го разбъркате в тестото.
4. Спрете, когато консистенцията на тестото стане подобна на гъста заквасена сметана.
5. Пърженето започва: Първо загрейте добре чугунения тиган на котлона, добавете растително масло, изчакайте и той да се затопли.
6. Разстелете малки палачинки с помощта на супена лъжица или лъжичка. Печете на среден огън от едната страна, след това ги обърнете, покрийте с капак за пълно печене.
7. Сложете готовите палачинки върху чиния, която предварително може да бъде покрита с хартия: тя ще поеме излишното масло. Гарнирайте с ядки, плодове или пудра захар преди сервиране.
Сервирайте отделно сладко или конфитюр, заквасена сметана, разбита със захар, мед, мек шоколад - каквото обичат любимите ви хора.
Остава само да поканите семейството на масата, да се насладите на добра вечер и вкусно ястие! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!