Деликатес за зимата без захар: Пригответе този конфитюр и няма да съжалявате!

Лятото е времето, в което повечето българи, подготвяме бурканите със зимнина за студените дни

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/delikates-za-zimata-bez-zahar-prigotvete-tozi-konfityur-i-nyama-da-sazhalyavate Jenata.blitz.bg
Деликатес за зимата без захар: Пригответе този конфитюр и няма да съжалявате!

Както се казва – в разгара на лятото сме. Някои сега са се върнали от плажа, а други тепърва ще ходят.

Никой не се сеща за студените дни и никак не иска зимата да идва. Да, де, но това ще се случи – неизбежно е.

А както мнозина знам – българите често използваме летните си отпуски не само, за да пътуваме до морето, ами и за да направим някои и друг ремонт, основно почистване, да приготвим зимнината и т.н.

Е, сега от jenata.blitz.bg ще помогнем на тези, които са решили да започнат с подготвянето на бурканите със зимнина. 

И така – става въпрос за едно уникално сладко/конфитюр! Най-хубавото при него е, че при приготвянето му не трябва да се използват тонове захар (това често присъства в рецептите за повечето сладки в буркан), но пак е изключително сладко за хапване.

При това се приготвя от един доста екзотичен, но вкусен плод.

Е, говорим за сладко от касис без захар. Това вкусно лакомство може да се приготви с естествени подсладители. Тази рецепта използва мед, но можете да го замените с друг подсладител по ваш избор.

Необходими продукти:

Касис – 1 кг
Мед (или друг естествен подсладител) - 200-300 г (на вкус)
Вода - 100-150 мл (по желание)

Метод на приготвяне:

Изплакнете касиса под студена вода, отстранете клонките и развалените плодове. Оставете касиса да изсъхне добре.

Поставете готовите плодове в подходящ съд и добавете вода (ако използвате, но можете и без нея, тогава сладкото ще бъде по-гъсто). Оставете да заври на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато плодовете започнат да пускат сока си.

Веднага след като касисът заври, намалете котлона до минимум и добавете мед. Разбъркайте и продължете да къкри около 15-20 минути. Ако предпочитате по-гъсто сладко, можете да го варите по-дълго, докато достигнете желаната консистенция.

Разсипете горещо сладко в стерилизирани буркани. Обърнете ги, дръжте ги така около пет минути, след което ги върнете в нормалното им положение и ги оставете да изстинат на стайна температура. След това заготовките могат да бъдат изпратени в хладилника или мазето.

Ето малко интересна информация за конфитюра от касис без захар за зимата:

калорично съдържание - 230 kcal на 100 g;
време за готвене - около час. jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай