Нито една бръчка, гъста коса, здрави нокти, тонизирано тяло без излишни килограми и неприятна миризма от устата. Това са само част от ползите от яденето на авокадото.
Невероятно! 90-годишна баба с 4 млн. абонати пусна маска за еластичност на гърдите (СНИМКИ)
Това обаче не е всичко! Неслучайно авокадото е избрано за една от супер храните.
Полезни свойства на авокадото
„Плодовете от авокадо (лат. Persēa americāna) са богати на витаминно-минерален комплекс. Например основният компонент на маслото от авокадо е витамин F, който е комплекс от ненаситени мастни киселини. Именно благодарение на съдържанието на тези компоненти, авокадото има изразено антисклеротично действие и допринася за нормализирането на липидния метаболизъм.
Омега-3 мастните киселини в авокадото намалява нивото на "лошия" холестерол и триглицериди в кръвта с около 22% и повишават нивото на "добрия" холестерол с 11%, като по този начин се намалява рискът от аритмии, подобрява се мозъчната функция и се предотвратява развитието на злокачествени тумори.
Трагедия: Тези прочути моделки искаха да са слаби и умряха от анорексия твърде млади (ГАЛЕРИЯ)
Какво се случва с кожата, ако ядем авокадо всеки ден
В допълнение към полезните полиненаситени киселини, пулпата на авокадо съдържа големи количества мастно-разтворими витамини А и Е. Тези вещества, заедно с глутатиона, предпазват тялото ни и особено черния дроб от оксидативен стрес. Като мощни антиоксиданти, те предотвратяват натрупването на свободни радикали в тялото, предотвратяват стареенето на клетките, спомагат за поддържането на висока производителност.
Също така авокадото съдържа голямо количество калий (437,27 mg на 100 g), което е необходимо за нормална сърдечна функция, стабилизиране на кръвното налягане и поддържане на водно-солевия баланс. Авокадото се бори и с проблемит с бъбреците, като премахва излишната течност.
Ако отслабвате, яденето на авокадо ще бъде допълнителен източник на здрави фибри и заместител на нездравословните мазнини в диетата.
Лошо ли е наистина да носим сутиен 24/7?
Витамин С, съдържащ се в авокадото, допринася за синтеза на колаген и еластин. Mастните киселини и омега-9 подновяват и овлажняват клетките на епидермиса, а витамин Е предотвратява стареенето на кожата.
Ето защо за козметични цели се препоръчва да се правят различни маски за лице и коса от авокадо.
А използването на авокадо предотвратява лошия дъх, благодарение на действието на флавоноидите с антибактериални и антиоксидантни свойства, които убиват бактериите в устата.
Как да изберем авокадо
„За да получите максимална полза от яденето на авокадо, трябва да изберете правилния плод. На първо място, е необходимо да се обърне внимание на цвета му - той трябва да бъде тъмно зелен, без да има тъмни петна. Изключение правят специалните „черни“ сортове авокадо.
За незабавна употреба по-добре е да изберете мек на допир плод, а за съхранение, напротив - твърд. Авокадото трябва да се съхранява в хладилник, така че е по-добре да се запазят неговите полезни свойства. След нарязване плодовете трябва да се консумират през деня. "
Колко авокадо можете да ядете на ден
„Яденето на едно авокадо дневно ви позволява напълно да осигурите на организма си нужните хранителни вещества. С въвеждането на този плод в ежедневната си диета, ви съветваме да го разделите на части: една половина да ядете за закуска, а другата - за следобеднна закуска или ранна вечеря.
Защо жените не бива да седят с кръстосани крака - истини и митове!
Въпреки полезните си свойства, не трябва да се надвишава дневната норма поради високото калорично съдържание.Авокадото се счита не само за един от най-полезните, но и за висококалоричните плодове (средно 180 ккал на 100 г). Високото му калорично съдържание се дължи на високото съдържание на растителни мазнини, които при зрели плодове достигат 20-30%.
Авокадото е здравословен продукт, но трябва да ограничите употребата му по време на бременност и при индивидуална непоносимост.
Авокадото трябва да се яде само свежо, тъй като топлинната обработка значително намалява съдържанието на ненаситени мастни киселини и продуктът придобива неприятна горчивина.
Авокадото може да се добавя към салата, картофено пюре, шейк. В допълнение, той върви добре с храни с ниско съдържание на мазнини като например извара, постно месо (пиле, заек, пуйка), зеленчуци, черен хляб, яйца и пресни зеленчуци. За да се избегне окисляването, което разваля външния вид и вкуса на авокадото, към него обикновено се добавят лимон или лимонов сок.
Тъй като авокадото съдържа големи количества мазнини, не трябва да допълвате ястията с други масла. ”/jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!