Този кекс е изваден от тефтера на баба. Типична рецепта, която се приготвя с каквото се намира в долапа – брашно, вода, олио, малко орехи и бурканче сладко, сода и бакпулвер и готово.
Без дълго стоене пред печката: Тайната за вкусни пилешки бутчета
Този път е от смокини, но със същия успех можете да приготвите кекса и със сладко от ягоди или сини сливи.
Всяко от тях ще даде уникален вкус.
В това пилешко месце на тиган всички ще се влюбят от първата хапка
А ако не държите сладкишът да е постен, може да замените водата с прясно мляко.
Продукти:
- брашно - 500 г
- вода - 300 мл
- олио - 130 мл
- захар - 120 г
- орехи - 150 г
- сладко от смокини - 1 ч.ч.
- бакпулвер - 1 ч.л.
- сода бикарбонат - 1 ч.л.
Приготвяне:
В голяма купа разбъркайте сладкото от смокини, водата и олиото. Добавете захарта, бакпулвера и содата. Разбийте, докато всички продукти се смесят. Към течната смес прибавете брашното на порции и бъркайте до пълното му усвояване.
В получената кексова смес сипете счуканите орехи и разбъркайте. Прехвърлете сместа във форма за кекс, покрита с хартия за печене, и печете на 170 градуса за 45-50 минути или до суха клечка.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!