Легендарната немска картофена салата, ето как да я приготвим по баварска рецепта

Това ястие вече се е превърнало в отличителна черта на германците, но и в България често го похапваме

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/legendarnata-nemska-kartofena-salata-eto-kak-da-ya-prigotvim-po-bavarska-recepta Jenata.blitz.bg
Легендарната немска картофена салата, ето как да я приготвим по баварска рецепта

Много туристи, които посещават Германия, ядат основно прословутите вурстчета, пиян бира и какво ли още не. Но рано или късно винаги хапват легендарната немска картофена салата.

Тя се сервира във всички ресторанти, всяка немска домакиня го готви, а немските емигранти отнасят рецептата за любимото си ястие в различни части на света. 

Не случайно и в България ядем картофена салата – тя е идеална хем като разядка, хем и като гарнитура към основното хранене.

Но знаете ли коя е оригиналната рецепта на легендарната немска картофена салата?

Е, нека започнем с основното по темата!

Кой е измислил немската картофена салата?

Има теория, че това ястие се появява за първи път през 19 век - то е пренесено в Америка от немски заселници. Оттогава картофената салата в различни варианти започва да се появява в американските готварски книги.

Вкусотия: Гръцка рецепта за печени картофи!

Интересно е, че в Щатите това ястие се свързва с германците, но не само там. През 1873 г. излиза „Големият кулинарен речник“, а неговият автор Александър Дюма (баща) записва в книгата рецепта за салата.

Германската картофена салата се приготвя по различен начин в цяла Германия, в зависимост от региона. 

Дойче Веле пише, че баварската картофена салата се облича със сос от бульон и горчица. Там също трябва да излеете оцет и не забравяйте да добавите сол, черен пипер и захар.

Рецептата от Хамбург е уникална по свой собствен начин - в това лакомство от северната част на Германия ще намерите леко осолена херинга и майонезен дресинг. Домакините, живеещи в Бранденбург, сервират немска картофена салата с кисели краставички и копър, а швабите със сигурност не могат да приготвят салата без нарязан лук, оцет и олио.

Как се прави немска картофена салата - рецепта от Бавария!

Всяка българска домакиня може сама да избере подходящата технология за готвене и да приготви сама емблематичното ястие от Германия. Сами ще видите колко лесно се приготвя такава картофена салата - класическа рецепта на баварските домакини, с която всяка българка може да се справи.

За да се подготвите ще ви трябва:

  • един килограм картофи;
  • един сочен лук;
  • две супени лъжици оцет;
  • няколко пера от зелен лук;
  • една чаша горещ месен бульон;
  • една супена лъжица горчица;
  • една чаена лъжичка мед;
  • няколко супени лъжици масло;
  • сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

Сварете картофите с кората и нарежете на ситно. Нарежете лука, залейте го с оцет (не повече от супена лъжица), оставете настрана. Добавете лука към картофите, разбъркайте. Нарежете зеления лук и го поръсете върху зеленчуците.

В месния бульон налейте лъжица оцет, добавете лъжица горчица, лъжица мед, няколко лъжици олио, сол и черен пипер, залейте салатата и разбъркайте. Можете да поднесете немска картофена салата с горчичен дресинг веднага или да я оставите да престои 2-3 часа и едва тогава да опитате. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай