Много туристи, които посещават Германия, ядат основно прословутите вурстчета, пиян бира и какво ли още не. Но рано или късно винаги хапват легендарната немска картофена салата.
Тя се сервира във всички ресторанти, всяка немска домакиня го готви, а немските емигранти отнасят рецептата за любимото си ястие в различни части на света.
Не случайно и в България ядем картофена салата – тя е идеална хем като разядка, хем и като гарнитура към основното хранене.
Но знаете ли коя е оригиналната рецепта на легендарната немска картофена салата?
Е, нека започнем с основното по темата!
Кой е измислил немската картофена салата?
Има теория, че това ястие се появява за първи път през 19 век - то е пренесено в Америка от немски заселници. Оттогава картофената салата в различни варианти започва да се появява в американските готварски книги.
Интересно е, че в Щатите това ястие се свързва с германците, но не само там. През 1873 г. излиза „Големият кулинарен речник“, а неговият автор Александър Дюма (баща) записва в книгата рецепта за салата.
Германската картофена салата се приготвя по различен начин в цяла Германия, в зависимост от региона.
Дойче Веле пише, че баварската картофена салата се облича със сос от бульон и горчица. Там също трябва да излеете оцет и не забравяйте да добавите сол, черен пипер и захар.
Рецептата от Хамбург е уникална по свой собствен начин - в това лакомство от северната част на Германия ще намерите леко осолена херинга и майонезен дресинг. Домакините, живеещи в Бранденбург, сервират немска картофена салата с кисели краставички и копър, а швабите със сигурност не могат да приготвят салата без нарязан лук, оцет и олио.
Как се прави немска картофена салата - рецепта от Бавария!
Всяка българска домакиня може сама да избере подходящата технология за готвене и да приготви сама емблематичното ястие от Германия. Сами ще видите колко лесно се приготвя такава картофена салата - класическа рецепта на баварските домакини, с която всяка българка може да се справи.
За да се подготвите ще ви трябва:
- един килограм картофи;
- един сочен лук;
- две супени лъжици оцет;
- няколко пера от зелен лук;
- една чаша горещ месен бульон;
- една супена лъжица горчица;
- една чаена лъжичка мед;
- няколко супени лъжици масло;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне:
Сварете картофите с кората и нарежете на ситно. Нарежете лука, залейте го с оцет (не повече от супена лъжица), оставете настрана. Добавете лука към картофите, разбъркайте. Нарежете зеления лук и го поръсете върху зеленчуците.
В месния бульон налейте лъжица оцет, добавете лъжица горчица, лъжица мед, няколко лъжици олио, сол и черен пипер, залейте салатата и разбъркайте. Можете да поднесете немска картофена салата с горчичен дресинг веднага или да я оставите да престои 2-3 часа и едва тогава да опитате. / jenata.blitz.bg