Вкусотия: Гръцка рецепта за печени картофи!

Абсолютно всеки ще хареса тази рецепта, ще искате да го готвите отново и отново

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/vkusotiya-gracka-recepta-za-pecheni-kartofi Jenata.blitz.bg
Вкусотия: Гръцка рецепта за печени картофи!

Печените картофи са ястие, което спокойно може да се яде самостоятелно, но също така и като страхотна гарнитура към основното.

Но понякога възниква най-обикновеният въпрос: как да ги готвя?

Има една характерна рецепта за гръцки печени картофи, която никога не се проваля.

Тази класическа гръцка рецепта придава на картофите изтънчен вкус от лимон и риган, както и кремообразност и аромат, пише Business Insider.

Необходими са ви: 

  • 3-4 големи картофа (около 15-18 см дължина);
  • 1 лимон;
  • 4 супени лъжици масло (половин опаковка);
  • 1 супена лъжица сух риган;
  • ½ супена лъжица сол;
  • прясно смлян черен пипер.

Преди печене картофите трябва да се подготвят:

  • Почистете ги и изплакнете обилно;
  • Разполовете по дължина;
  • Отрежете заоблените краища на всяка половина;
  • Разрежете всяка половина отново по дължина;
  • Разрежете напречно, за да направите парчета с размер приблизително 2 см;
  • Поставете нарязаните картофи в огнеупорен съд.

Сега трябва да излеете ½ чаша вода в тигана, така че картофите да не залепват. Опитни готвачи препоръчват да замените водата с пилешки бульон за по-богат вкус.

След това изстискайте сока на един лимон и го изсипете върху картофите (любителите на цитрусите могат да изцедят още сок). 

Сега поръсете картофите със сол, черен пипер и риган, след което разпръснете равномерно парчетата масло отгоре.

Остава фурната да загрее до 180°C. Печете картофите в режим на конвекция за около 1,5 часа. Ако печете в обичайния режим, процесът ще отнеме около 2 часа и 15 минути.

Когато печете в режим на конвекция, обърнете картофите след час, за да не загорят. В нормален режим няма нужда да ги обръщате.

Най-важното е да проверявате картофите на всеки 30 минути – ако изглеждат сухи, добавете малко вода. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай