Лютеница на фурна - произведение на кулинарното изкуство

Рецептата е проста и "мързелива", а резултатът е страхотна фина лютеница

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/lyutenitsa-na-furna-proizvedenie-na-kulinarnoto-izkustvo Jenata.blitz.bg
Лютеница на фурна - произведение на кулинарното изкуство

Домашната лютеница няма нищо общо с купената и затова много домакинства всяко лято приготвят по няколко дози. За тази рецепта не са ви нужни двор, огън и голям казан, тяе проста и "мързелива", а резултатът е страхотна фина лютеница.

Трагедия: Тези прочути моделки искаха да са слаби и умряха от анорексия твърде млади (ГАЛЕРИЯ)

Необходими продукти за една доза:

3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)

2 кг домати

1 кг патладжан

600 гр моркови

2-3 глави кромид лук

2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет

1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол

1 1/4 ч.ч. олио

1 глава чесън

Подправки по желание - черен пипер, кимион и др.

Количествата са приблизителни и разлики от 200-300 грама нямат значение.

Лошо ли е наистина да носим сутиен 24/7?

Начин на приготвяне:

Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната.

Измийте и почистете лука, чушките и морковите и ги нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцета не са задължителни и можете да ги пропуснете, но с тях резултатът е повече от прекрасен.

Невероятно! 90-годишна баба с 4 млн. абонати пусна маска за еластичност на гърдите (СНИМКИ)

Разбъркайте цялата смес и сложете във фурната, която е загрята на максимални градуси. Тавата се слага на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците, пише dor4eto.blogspot.com. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата.

Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти по време на печенето. То отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправки по ваш вкус, ако искате.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор, подходящ за горещи продукти, или ако нямате такъв, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко.

При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи