Най-вкусният пълнен шаран за Никулден става по тази рецепта

Приготвен с богата плънка от ароматни подправки и свежи съставки, това ястие може да стане звездата на всяка трапеза

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/nay-vkusniyat-palnen-sharan-za-nikulden-stava-po-tazi-recepta Jenata.blitz.bg
Най-вкусният пълнен шаран за Никулден става по тази рецепта

Пълненият шаран е едно от най-популярните ястия за Никулден, носещо духа на българската кулинарна традиция.

Приготвен с богата плънка от ароматни подправки и свежи съставки, това ястие може да стане звездата на всяка трапеза.

И тъй като празникът наближава, от jenata.blitz.bg ви предлагаме едно вкусно предложение, с което да вземете ума на всички гости. 

Ето от какво се нуждаете, за да приготвите перфектния шаран за Никулден: 

Списък с продукти:

  • Пресен шаран (около 2 кг)
  • сок от 1 лимон
  • 5–6 с.л. олио
  • 4–5 глави кромид лук
  • 1–2 моркова
  • 1 ч.ч. нарязани орехи
  • 1 с.л. червен пипер
  • връзка магданоз
  • девесил и чубрица на вкус
  • 1 к.л. захар
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 800 г домати от консерва

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да почистите добре шарана от люспите и вътрешностите. След като се справите с тази важна задача, измийте рибата със студена вода както отвътре, така и отвън. Подсушете я старателно и я облейте с лимоновия сок. 

Една съставка, която имате вече в кухнята, прави дори евтината кайма сочна и вкусна

Посолете обилно и оставете в хладилника за една нощ, за да може рибата да поеме ароматите и да се овкуси.

На следващия ден изплакнете шарана под течаща вода и отново го подсушете. Намажете дъното на тава с олио и поставете рибата, готова за пълнене.

Време е за приготвяне на плънката! Тя е сърцето на пълнения шаран!

Нарежете лука на едро, а морковите на малки кубчета. Задушете ги в нагрято олио, като бъркате често, за да не загорят.

Добавете червения пипер и 5–6 супени лъжици от доматите, като ги овкусите с щипка захар за балансиране на киселинността. Подправете със сол, черен пипер, чубрица и девесил.

Никога не сте опитвали такива ребърца

Прибавете едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте добре.

Изчакайте плънката да се охлади, след което напълнете рибата и зашийте отвора, за да запазите всички аромати вътре. Ако ви остане плънка, я разпределете в тавата около рибата.

Добавете доматите от консерва (нарязани на дребно), ситно нарязан магданоз, чесън и малко вода. Леко разбъркайте соса.

Полейте шарана с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час или докато рибата добие златиста коричка. Ако сосът в тавата започне да се изпарява прекалено бързо, добавяйте по малко вода, за да не загори.

 

Горещи

Коментирай