Пълненият шаран е едно от най-популярните ястия за Никулден, носещо духа на българската кулинарна традиция.
Приготвен с богата плънка от ароматни подправки и свежи съставки, това ястие може да стане звездата на всяка трапеза.
И тъй като празникът наближава, от jenata.blitz.bg ви предлагаме едно вкусно предложение, с което да вземете ума на всички гости.
Ето от какво се нуждаете, за да приготвите перфектния шаран за Никулден:
Списък с продукти:
- Пресен шаран (около 2 кг)
- сок от 1 лимон
- 5–6 с.л. олио
- 4–5 глави кромид лук
- 1–2 моркова
- 1 ч.ч. нарязани орехи
- 1 с.л. червен пипер
- връзка магданоз
- девесил и чубрица на вкус
- 1 к.л. захар
- 1 скилидка чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 800 г домати от консерва
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да почистите добре шарана от люспите и вътрешностите. След като се справите с тази важна задача, измийте рибата със студена вода както отвътре, така и отвън. Подсушете я старателно и я облейте с лимоновия сок.
Посолете обилно и оставете в хладилника за една нощ, за да може рибата да поеме ароматите и да се овкуси.
На следващия ден изплакнете шарана под течаща вода и отново го подсушете. Намажете дъното на тава с олио и поставете рибата, готова за пълнене.
Време е за приготвяне на плънката! Тя е сърцето на пълнения шаран!
Нарежете лука на едро, а морковите на малки кубчета. Задушете ги в нагрято олио, като бъркате често, за да не загорят.
Добавете червения пипер и 5–6 супени лъжици от доматите, като ги овкусите с щипка захар за балансиране на киселинността. Подправете със сол, черен пипер, чубрица и девесил.
Прибавете едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте добре.
Изчакайте плънката да се охлади, след което напълнете рибата и зашийте отвора, за да запазите всички аромати вътре. Ако ви остане плънка, я разпределете в тавата около рибата.
Добавете доматите от консерва (нарязани на дребно), ситно нарязан магданоз, чесън и малко вода. Леко разбъркайте соса.
Полейте шарана с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час или докато рибата добие златиста коричка. Ако сосът в тавата започне да се изпарява прекалено бързо, добавяйте по малко вода, за да не загори.