Всеки е имал ситуации, в които да е невъзможно да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net.
Диетолози определиха най-добрата диета за жени над 40 години
Идеята е следната: по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък - това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.
Как се образуват вредните вещества?
В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.
Невероятно! Какво ще стане тялото ни, ако ядем 2 белтъка на ден цяла седмица
Ето защо, след готвене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се предотврати храносмилането.
В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!