Откакто научих този метод, правя тази питка и баница всяка Нова година

Откакто научих този метод, правя тази питка и баница всяка Нова година

Всички у дома обожават да си хапват от тях, а годината им започва с вкусотии

Нова година е ей там, точно зад ъгъла и ни маха с парченце баничка в ръка. А баницата е най- доброто, с което можете да посрещнете дванадесетия час, а и семейната закуската на първия ден от новата година. Направете я тази баница пищна, сочна, точно така, както искаме да бъде пълна и богата годината.

3 вкусотии, с които ще оберете точките на новогодишната трапеза

Нека бъде вита, и със златна коричка, за да са вити и бляскави дните ви и пълни със смисъл и най- вече любов.

И като всяко кулинарно приключение, за да получите прекрасен резултат, трябва първо да се снабдите с правилните и най- вече качествените съставки. Да започнем с корите- корите са основата, хлябът на баницата и трябва да са пресни и гъвкави. Така плънката ще остане вътре, а не да изтече на дъното на тавата. 

В следващите редове ще ви разкрием тайната как да направите перфектната баничка и питка за трапезата си на 31-и декември.

Първата рецепта идва от сайта pastene.bg и е за чудна баничка:

Продукти:

1 пакет Одрински кори от Пастане

400гр сирене

400гр кисело мляко

5 яйца

200гр краве масло

1ч.л. сода за хляб

Начин на приготвяне:

Осигурете си широка чиста повърхност в кухнята- масата за хранене е идеална, тъй като корите са големи и кръгли. Разстелете ги внимателно и пригответе останалите продукти.

Сложете маслото да се разтопи на слаб огън. В дълбока купа смесете яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко и содата и разбъркайте с вилица.

Пригответе тавата- трябва ви кръгла тава с диаметър около 35см. Намажете я с част от разтопеното масло както по дъното, така и по стените. Започнете сглобяването на баницата- с лъжица поръсете от маслото върху първата кора.

След това сипете равномерно от сместа от сирене, яйца и кисело мляко. Започнете да навивате на хлабаво руло- не стягайте и не стискайте рулото, оставете му повече въздух, за да има на къде да бухва сместа и тестото по време на печенето.

Полученото руло пренесете внимателно в тавата и започнете да го навивате на руло от центъра на съда навън. Повторете това с всички кори и докато се запълни тавата. Ако имате останала смес, сипете я внимателно в пролуките и гънките на навитата баница.

Печете в предварително загрята фурна на около 200 градуса без вентилатор в долната или средната част на фурната, но не директно на дъното.

След като стане апетитно златиста, извадете я от фурната и завийте за 5 минути с чиста памучна кърпа. Сервирайте баницата топла, с чаша разпенен айран.

Гарантираме ви, че семейството ви не е опитвало по-вкусна питка от тази, която ще ви предложим в момента. Започнете ли да правите погачата си така, винаги вече ще прилагате именно този метод:

Съставки

Брашно – 1 кг
Мая за хляб – 25 г
Прясно мляко – 400 мл
Кисело мляко – 200 г
Яйца – 2 бр
Масло – 100 г
Захар – 1 супена лъжица
Сол – 1 чаена лъжица
Жълтъци за намазване – 2 бр

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от изброените по-горе съставки. Като първо активираме маята за хляб. В купа изсипваме затопленото прясно мляко, натрошаваме маята и добавяме захарта.

След това прибавяме киселото мляко, яйцата и 300 грама брашно разбъркваме добре. Покриваме купата и оставяме за 30 минути, да се активира маята за хляб. След това прибавяме 50 грама разтопено масло, солта и останалото брашно. Замесваме меко тесто. Покриваме тестото и оставяме да си почине за 15 минути.

След това разделяме тестото на 6 части. Всяка част разточваме в кръгла форма. Нареждаме ги една върху друга, като помежду им намазваме с разтопено масло. Вижте как оформям питката във видеото.

Когато поставим питката в тавата, покриваме и оставяме да втаса за 30 минути. Намазваме с жълтъците които разбиваме с 10 грама разтопено масло. Печем в предварително загрята фурна на 180°С/356°F за 50 минути.

Добър апетит!

 

Коментирай

Мима

Мима 30.12.2022 14:30

И двете са прегорели.

Valeria

Valeria 30.12.2022 19:05

NE. VIZDAM. VIDEO

Яна

Яна 31.12.2022 9:12

Тази рецепта за баница я има на всяка опаковка одрински кори. Тук сиренето и маслото са в повече...не е нужно. Баницата не трябва да прегаря.

Урсула

Урсула 01.01.2023 10:37

До Мима и Яна Не са прегорели, приготвени са по така наречения метод "по въглищарски".