Нова година е ей там, точно зад ъгъла и ни маха с парченце баничка в ръка. А баницата е най- доброто, с което можете да посрещнете дванадесетия час, а и семейната закуската на първия ден от новата година. Направете я тази баница пищна, сочна, точно така, както искаме да бъде пълна и богата годината.
3 вкусотии, с които ще оберете точките на новогодишната трапеза
Нека бъде вита, и със златна коричка, за да са вити и бляскави дните ви и пълни със смисъл и най- вече любов.
И като всяко кулинарно приключение, за да получите прекрасен резултат, трябва първо да се снабдите с правилните и най- вече качествените съставки. Да започнем с корите- корите са основата, хлябът на баницата и трябва да са пресни и гъвкави. Така плънката ще остане вътре, а не да изтече на дъното на тавата.
В следващите редове ще ви разкрием тайната как да направите перфектната баничка и питка за трапезата си на 31-и декември.
Първата рецепта идва от сайта pastene.bg и е за чудна баничка:
Продукти:
1 пакет Одрински кори от Пастане
400гр сирене
400гр кисело мляко
5 яйца
200гр краве масло
1ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
Осигурете си широка чиста повърхност в кухнята- масата за хранене е идеална, тъй като корите са големи и кръгли. Разстелете ги внимателно и пригответе останалите продукти.
Сложете маслото да се разтопи на слаб огън. В дълбока купа смесете яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко и содата и разбъркайте с вилица.
Пригответе тавата- трябва ви кръгла тава с диаметър около 35см. Намажете я с част от разтопеното масло както по дъното, така и по стените. Започнете сглобяването на баницата- с лъжица поръсете от маслото върху първата кора.
След това сипете равномерно от сместа от сирене, яйца и кисело мляко. Започнете да навивате на хлабаво руло- не стягайте и не стискайте рулото, оставете му повече въздух, за да има на къде да бухва сместа и тестото по време на печенето.
Полученото руло пренесете внимателно в тавата и започнете да го навивате на руло от центъра на съда навън. Повторете това с всички кори и докато се запълни тавата. Ако имате останала смес, сипете я внимателно в пролуките и гънките на навитата баница.
Печете в предварително загрята фурна на около 200 градуса без вентилатор в долната или средната част на фурната, но не директно на дъното.
След като стане апетитно златиста, извадете я от фурната и завийте за 5 минути с чиста памучна кърпа. Сервирайте баницата топла, с чаша разпенен айран.
Гарантираме ви, че семейството ви не е опитвало по-вкусна питка от тази, която ще ви предложим в момента. Започнете ли да правите погачата си така, винаги вече ще прилагате именно този метод:
Съставки
Брашно – 1 кг
Мая за хляб – 25 г
Прясно мляко – 400 мл
Кисело мляко – 200 г
Яйца – 2 бр
Масло – 100 г
Захар – 1 супена лъжица
Сол – 1 чаена лъжица
Жълтъци за намазване – 2 бр
Начин на приготвяне
Замесваме меко тесто от изброените по-горе съставки. Като първо активираме маята за хляб. В купа изсипваме затопленото прясно мляко, натрошаваме маята и добавяме захарта.
След това прибавяме киселото мляко, яйцата и 300 грама брашно разбъркваме добре. Покриваме купата и оставяме за 30 минути, да се активира маята за хляб. След това прибавяме 50 грама разтопено масло, солта и останалото брашно. Замесваме меко тесто. Покриваме тестото и оставяме да си почине за 15 минути.
След това разделяме тестото на 6 части. Всяка част разточваме в кръгла форма. Нареждаме ги една върху друга, като помежду им намазваме с разтопено масло. Вижте как оформям питката във видеото.
Когато поставим питката в тавата, покриваме и оставяме да втаса за 30 минути. Намазваме с жълтъците които разбиваме с 10 грама разтопено масло. Печем в предварително загрята фурна на 180°С/356°F за 50 минути.
Добър апетит!