3 вкусотии, с които ще оберете точките на новогодишната трапеза

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте, докато се вихрите в кухнята - не използвайте заешко месо

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/3-vkusotii-s-koito-shhe-oberete-tockite-na-novogodisnata-trapeza Jenata.blitz.bg
3 вкусотии, с които ще оберете точките на новогодишната трапеза

Новата година чука на вратата!

Ако тази година сте решили да посрещнете приятели в дома си, но още не сте измислили с какво да ги нагостите, от jenata.blitz.bg сме готови да ви помогнем с няколко предложения, които, освен всичко останало, ще превърнат масата ви в истинско украшение! 

Трудно е да си представим празнична новогодишна трапеза без месни ястия. Тук обаче трябва да сте много внимателни.

Има едно важно правило, което трябва да се спазва при приготвянето на празничните ястия за предстоящата 2023 г.: в никакъв случай не сервирайте заешко месо на гостите. В противен случай цялата година ще бъде неуспешна!

Ето с какви месни вкусотии може да зарадвате гостите и покровителя на новата година - Черния воден заек, в празничната нощ: 

Рулца с пиле и гъби

Списък с продукти: 

100 гр. гъби печурки
4 бр. пилешко филе
2 супени лъжици майонеза

200 гр. твърдо сирене
2 супени лъжици растително масло
1/2 чаена лъжица куркума

Всяко месо става крехко и се топи в устата, ако го приготвите така

1 чаена лъжица смлян дафинов лист
сок от половин лимон
сол и бахар на вкус

Начин на приготвяне: 

Започваме с приготвянето на марината. В подходящ съд смесете майонезата, растителното масло, дафиновия лист, солта, куркумата, лимоновия сок и бахара и разбъркайте добре.

След това пристъпваме към месото. Първо го измиваме старателно, след това го начукваме, а накрая поставяме в маринатата и оставяме за половин час.

През това време се заемаме с гъбите, които първо измиваме, а след това нарязваме на филийки. Сиренето режем на кубчета.

Върху пилешкото филе разпределяме сиренето и гъбите, навиваме на руло и закрепваме с клечка за зъби. Първо запържваме от двете страни в тиган, след това печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 минути.

След като изтече времето, вадим рулото, поръсваме с малко настърган кашкавал, след което го връщаме във фурната, но този път за 10 минути.

Месна торта с орехи и сирене

Списък с продукти: 

130 мл. прясно мляко
400 гр. пилешки черен дроб
80 гр. орехи

150 гр. твърдо сирене
3 супени лъжици брашно
2 яйца

Шеф готвач разкри правилния начин за варене на яйца за празничните салати

2 супени лъжици растително масло
сол и смлян черен пипер на вкус
10 супени лъжици майонеза

2 скилидки чесън
3 стръка копър и магданоз

Начин на приготвяне: 

Измиваме добре пилешкия дроб и го слагаме в купа, към която добавяме яйцата, млякото, солта, черния пипер и брашното. Всички съставки пасираме в блендер, добавяме една супена лъжица растително масло и разбъркваме добре.

От получената смес правим палачинки. 

Сиренето стържем на едро ренде, а орехите накълцваме на ситно. Чесънът трябва да бъде прекаран през преса. 

Идва ред на сглобяването на тортата. Взимаме една палачинка, мажем я с майонеза, поръсваме с малко настъргано сирене, чесън и ядки и така докато свършат палачинките. Последната палачинка се намазва отгоре и се поръсва с пресен магданоз и копър. 

Свинско печено

Списък с продукти: 

900 гр. свинско месо
по 75 гр. сини сливи, сушени кайсии и смокини
150 мл. червено вино

5 тайни на перфектното печено месо

по една чаена лъжица сол и смлян черен пипер
2 супени лъжици растително масло
2 супени лъжици пчелен мед

Начин на приготвяне: 

Слагаме всички сушени плодове в съд и ги заливаме с 500 мл. гореща вода. Трябва да киснат в продължение на 15 минути. След това се изцеждат от водата и подсушават с кухненска хартия.

Преминаваме към приготвянето на глазурата. В подходящ съд смесваме мед, растително масло и вино.

След това внимателно изплакваме месото и го подсушаваме с кухненска хартия. По месото правим разрези с дълбочина до 5 см., натриваме го със сол и черен пипер, а разрезите пълним със сушените плодове.

Преди да изпратим свинското в предварително загрята на 180 градуса фурна, го увиваме с кухненска връв или канап, а след това го заливаме с глазурата.

Печем в продължение на 90 минути, като на всеки половин час заливаме месото с глазурата.

И нещо много важно - преди да сервирате, не забравяйте да махнете връвта, с която сте увили месото!

Вече разполагате с три месни изкушения за новогодишната трапеза, а ние от jenata.blitz.bg ви желаем весело посрещане на празника! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Горещи

Коментирай