Напомня за баница, но вместо с кори плънката от яйца и сирене се завива с патладжан. Вкусният бюрек е лесна рецепта за гладни хора, които ценят домашната кухня.
Лютеница на фурна - произведение на кулинарното изкуство
Ястието се приготвя на два пъти. Първо трябва да запържите патладжаните, за да омекнат и с тях да се работи лесно. След това трябва да ги панирате и да запържите всичко още веднъж.
Знаете, че патладжаните поемат много олио, така че е повече от задължително да ги извадите върху кухненска хартия. Свикнали сме да консумираме пържените патладжани с доматен сос. Тук е по-подходящ чесновият сос на млечна основа.
Тази баничка е истинско изкушение: Топиш мачкаш и редиш в тавата
Може да го поднесете отделно и всеки да си сложи колкото иска, а може предварително да залеете бюрека и да сервирате така, обясняват от matekitchen.com.
Бюрек
Продукти:
- 2 патладжана
- 200 г сирене
- 1 яйце
- 2 скилидки чесън
- 5 стръка копър
- черен пипер на вкус
За панировката:
- 2 яйца
- 100 мл олио
- 100 г галета
За млечния сос:
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 100 майонеза
- 4 стръка копър
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио, колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка.
За панировката натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио.
Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!