Тази рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз по класичски метод е от онези автентични балкански ястия, които винаги сплотяват хората на масата лятно и есенно време, когато сезонните чушки от първи завръз излязат по пазарите. Отдавна има чушки целогодишно, но някак си с пресен сезонен заленчук се получава по-добре, пише сайтът tami.bg.
Рецепта за салата от диня и сирене, която ще искате да ядете през целия август
За тази невероятна вкусотия е характерен свежия вкус на сезонните чушки, който смесен с аромата на каймата и плътността на ориза придава неповторимо вкусово усещане. В съчетание с останалите съставки, познатата ни манджа, пълнени чушки с кайма и ориз отдавна се е превърнала в обичана гозба, както в Балканския регион, така и в много други части на света.
Приготвяна често от нашите баби и майки (да не забравяме и бащите готвачи), тази рецепта е оставила мил спомен за семейни вечери, изпълнени с топлота от приготвената с любов храна.
Ето защо, трябва да приготвим каймата, ориза и да напълним чушките, по-възможно най-добрия начин, за да зарадваме близки и приятели с неповторим и завладяващ вкус. В тази статия ще ви представим класическа рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз с бял сос бешамел.
Класически пълнени чушки с кайма и ориз
Необходими продукти за пълнени чушки
400гр. свинска кайма (от плешка);
1 ч.ч. ориз;
8 средно големи зелени или червени чушки;
1 средно голяма глава лук;
1 голям морков;
1 домат (настърган);
1с.л. червен пипер (равна);
черен пипер, джоджен;
олио за запържване (около 100мл.);
сол на вкус;
вода.
Бял сос за пълнени чушки (бешамел)
600 мл. прясно мляко;
2 с.л. брашно (с връх);
70 – 80 гр. масло;
индийско орехче;
бял пипер, сол.
Как се правят пълнени чушки с кайма и ориз
За плънката си подгответе предварително по-горе описаните продукти от списъка. Ще бъде по-добре, домата да е настърган на ренде и да отделите семките, преди да го смесите с каймата.
Плънка от кайма и ориз за чушките
В подходящ съд загряваме олиото и запържваме нарязания на ситно лук и моркови за около 5 минути на среден огън. След това, към тях, добавяме каймата и пържим около 10 мин.
Добавяме настъргания домат и готвим за още 5 мин. Към тях прибавяме почистения и предварително измит ориз, червения пипер, джоджена, черния пипер, солта и вода, колкото да покрие всичко това.
Готвим на умерен огън, докато ориза започне леко да омеква. Ако е нужно се долива още вода.
Подготовка и пълнене на чушките
Измийте, подсушете и почистете от семки чушките, като запазите частта с дръжката за капачета. Пълним чушките с готовата вече плънка и ги затваряме с капачетата от дръжките.
Подреждаме ги в подходяща тавичка, сипваме един пръст подсолена вода, покриваме ги с фолио и ги печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Когато чушките поомекнат, махаме алуминиевото фолио и ги държим още малко, докато придобият запечен вид.
Бял сос за пълнени чушки
В подходящ съд слагаме маслото да се разтопи на умерен огън. Добавяме брашното и разбъркваме. Доливаме по малко мляко с непрекъснато бъркане.
Готвим соса за 7-8 мин., докато се сгъсти. Подправяме със сол, бял пипер и индийско орехче на вкус.
Поливаме чушките с нашия сос бешамел и запичаме ястието за 5-7 минути.
Сервираме нашите пълнени чушки с кайма и ориз, поръсени отгоре с пресен, нарязан на ситно магданоз.
Пълнените чушки с кайма и ориз, подправени с бял сос бешамел по тази изпитана рецепта са едно истинско удоволствие за сетивата. Надяваме се и вашите да станали сполучливи, и ви желаем приятен апетит!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки