По бабина рецепта: Пълнени чушки с кайма и ориз – чудна рецепта с бял сос на фурна

В съчетание с останалите съставки, познатата ни манджа се е превърнала в обичана гозба, както в Балканския регион, така и в много други части на света

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/po-babina-recepta-plneni-cuski-s-kaima-i-oriz-cudna-recepta-s-byal-sos-na-furna Jenata.blitz.bg
По бабина рецепта: Пълнени чушки с кайма и ориз – чудна рецепта с бял сос на фурна

Тази рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз по класичски метод е от онези автентични балкански ястия, които винаги сплотяват хората на масата лятно и есенно време, когато сезонните чушки от първи завръз излязат по пазарите. Отдавна има чушки целогодишно, но някак си с пресен сезонен заленчук се получава по-добре, пише сайтът tami.bg.

Рецепта за салата от диня и сирене, която ще искате да ядете през целия август

За тази невероятна вкусотия е характерен свежия вкус на сезонните чушки, който смесен с аромата на каймата и плътността на ориза придава неповторимо вкусово усещане. В съчетание с останалите съставки, познатата ни манджа, пълнени чушки с кайма и ориз отдавна се е превърнала в обичана гозба, както в Балканския регион, така и в много други части на света.

Приготвяна често от нашите баби и майки (да не забравяме и бащите готвачи), тази рецепта е оставила мил спомен за семейни вечери, изпълнени с топлота от  приготвената с любов храна.

Ето защо, трябва да приготвим каймата, ориза и да напълним чушките, по-възможно най-добрия начин, за да зарадваме близки и приятели с неповторим и завладяващ вкус. В тази статия ще ви представим класическа рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз с бял сос бешамел.

Класически пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти за пълнени чушки

400гр. свинска кайма (от плешка);

1 ч.ч. ориз;

8 средно големи зелени или червени чушки;

1 средно голяма глава лук;

1 голям морков;

1 домат (настърган);

1с.л. червен пипер (равна);

черен пипер, джоджен;

олио за запържване (около 100мл.);

сол на вкус;

вода.

Бял сос за пълнени чушки (бешамел)

600 мл. прясно мляко;

2 с.л. брашно (с връх);

70 – 80 гр. масло;

индийско орехче;

бял пипер, сол.

Как се правят пълнени чушки с кайма и ориз

За плънката си подгответе предварително по-горе описаните продукти от списъка. Ще бъде по-добре, домата да е настърган на ренде и да отделите семките, преди да го смесите с каймата.

Плънка от кайма и ориз за чушките

В подходящ съд загряваме олиото и запържваме нарязания на ситно лук и моркови за около 5 минути на среден огън. След това, към тях, добавяме каймата и пържим около 10 мин.

Добавяме настъргания домат и готвим за още 5 мин. Към тях прибавяме почистения и  предварително измит ориз, червения пипер, джоджена, черния пипер, солта и вода, колкото да покрие всичко това.

Готвим на умерен огън, докато ориза започне леко да омеква. Ако е нужно се долива още вода.

Подготовка и пълнене на чушките

Измийте, подсушете и почистете от семки чушките, като запазите частта с дръжката за капачета. Пълним чушките с готовата вече плънка и ги затваряме с капачетата от дръжките.

Подреждаме ги в подходяща тавичка, сипваме един пръст подсолена вода, покриваме ги с фолио и ги печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Когато  чушките поомекнат, махаме алуминиевото фолио и ги държим още малко, докато придобият запечен вид.

Бял сос за пълнени чушки

В подходящ съд слагаме маслото да се разтопи на умерен огън. Добавяме брашното и разбъркваме. Доливаме по малко мляко с непрекъснато бъркане.

Готвим соса за  7-8 мин., докато се сгъсти. Подправяме със сол, бял пипер и индийско орехче на вкус.

Поливаме чушките с нашия сос бешамел и запичаме ястието за 5-7 минути.

Сервираме нашите пълнени чушки с кайма и ориз, поръсени отгоре с пресен, нарязан на ситно магданоз.

Пълнените чушки с кайма и ориз, подправени с бял сос бешамел по тази изпитана рецепта са едно истинско удоволствие за сетивата. Надяваме се и вашите да станали сполучливи, и ви желаем приятен апетит!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Горещи

Коментирай
3 Коментара
Ехоооо
преди 1 година

Никога не запържвайте каймата, нито е полезно нито е вкусно. Всичко се обърква, чушките се пълнят и се печат или варят. Като запържвате каймата става на трици.

Откажи
Nikolay
преди 1 година

Pravilno. Zaparjva se samo luka s oriza i podpravkite, posle voda 1 casa, kato si poeme se dobavia kaimata bez parjene,omesva se i se palniat.

Откажи
Men
преди 1 година

Dotegna mi ot recepti v GUGLE. Prilicha na gotvarska kniga. Koito iska recepti gotvarski si ima nachini. Ne è hubavo.

Откажи