По време на пандемията светът полудя по тази българска рецепта

Оказа се, че тази вкусотия спасява много семейства в дните, прекарани у дома

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/po-vreme-na-pandemiyata-svett-poludya-po-tazi-blgarska-retsepta Jenata.blitz.bg
По време на пандемията светът полудя по тази българска рецепта

Почти целият свят е скован от ужаса, наречен коронавирус. И България е в извънредно положение и хиляди семейства са останали у дома, където учат, работят и съжителстват по начин, за какъвто не са подозирали.

Как да не напълнеем по време на карантината, 5 златни правила

Но именно в дните, когато милиони хора по целия свят са вкъщи под карантина, мнозина жени се изправят пред един кошмарен въпрос. А именно „Какво да направя за вечера?“.

Е, оказа се, че домакини от много страни, полудяха по една проста българска рецепта. Защо международните кулинарни експерти са я нарекли „българска“ не е ясно, но едно е сигурна – тя е много вкусна, бърза и лесна за приготвяне.

Въпросната българска кулинария се казва „Чушки на скара с червен див ориз“.

Необходими съставки за „Чушки на скара с червен див ориз“:
Червената чушка (3 броя), червен ориз, а може и кафяв (500 грама), мини спанак (1 опаковка), патладжан (300 грама), маслиново масло (50 милилитра), слънчогледово масло, кардамон, кимион, червен пипер, пушени тиквени семена и червен пипер за украса.

Начин на приготвяне на „Чушки на скара с червен див ориз“:
•    Изплакнете и добре сварете ориза.
•    Измийте, изчистете и разрежете чушките по средата.
•    Патладжанът, нарязани на кубчета, се запържва до златисто в тиган с една супена лъжица олио. Подправете със сол на вкус. Когато патладжанът се пържи, добавете подправките (щипка кимион и щипка кардамон).
•    Когато кубчетата патладжан станат тъмно жълти и меки в същия тиган добавете 30 грама спанак (или иначе казано шепи).
•    След като спанакът омекне изсипете към него и патладжана сложете и сварения ориз. Може отново да овкусите с подправки (сол и черен пипер). Добавете и малко вода и на слаб огън оставете сместа малко да поври. Може да изключите тигана и на него да оставите тигана, покрит с капак, и така да оставите сместа за около две минути.
•    На скарата или в грил тиган запържете чушките. Важното е да станат меки и запечени до златисто и от двете страни.
•    Щом чушките са готови върху тях изсипете част от сместа. Отгоре поръсете с тиквените семки и червения пипер. За гарнитура може да нарежете салата от марули или мини спанак, гарнирани с листа от босилек. Ако имате под ръка и парче лимон, тол може да го изстискате отгоре за свежест, а после да залеете с малко зехтин.

Пробвате тази вкусна, бърза и лесна рецепта. Заслужава си! Добър апетит! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
11 Коментара
бай Гъдю
преди 4 години

Толкова много труд и ток заради едни пиперки и ориз??? Я дайте пражолите и ББК-то! ;-)

Откажи
ЗАХАРИЕВ
преди 4 години

ПОЗОР, ТОЗИ БУЛАМАЧ НЕ БЪЛГАРСКИ. БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ ДЕЛИКАТЕН ВКУС! ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ПЕЕВСКИ. НЕ НИ ПРИПИСВАЙТЕ БЕЗВКУСИЦИ!

Откажи
Пипи
преди 4 години

За първи път в живота си чувам за червен ориз! И този буламач!

Откажи
Вожда на племето
преди 4 години

Ъъъ,да и ний полудяхме по манжето . Само на банан и партакал ни става . Браво на бугарити

Откажи
Бети
преди 4 години

Бла Бла, въобще не е българско,кой измисли тоя буламач?

Откажи
хари
преди 4 години

ОТ КЪДЕ ПАРИ ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА

Откажи
Ебахти тъпнята
преди 4 години

Звучи ми като манджа с грозде със сос от друсани зюмбюли и гарнитура от конски лиги с чесън. Ние българите такива лайна не ядем - най-вероятно това е "рецепта" измислена от някой наглосаксонси дебил.

Откажи
!?!
преди 4 години

Най- вероятно е преведено с автоматичен преводач от руски. Там на всички хубави чушки (пиперки) им казват "болгарский перец", спомен от времето, когато изнасяхме плодове и зеленчуци в СССР. В бившия СССР все още на ъглошлайфа му казват "болгарка".

Откажи
Осата
преди 4 години

Ами да! Рецептата е чисто българска. Баба се такова ядене ми правеше.

Откажи
Дрон
преди 4 години

Авторът на статията в кухнята е явно обикновен посетител.

Откажи
МК БИСЕРКА
преди 4 години

Е,да бе!Много бърза и евтина!

Откажи