Почти целият свят е скован от ужаса, наречен коронавирус. И България е в извънредно положение и хиляди семейства са останали у дома, където учат, работят и съжителстват по начин, за какъвто не са подозирали.
Как да не напълнеем по време на карантината, 5 златни правила
Но именно в дните, когато милиони хора по целия свят са вкъщи под карантина, мнозина жени се изправят пред един кошмарен въпрос. А именно „Какво да направя за вечера?“.
Е, оказа се, че домакини от много страни, полудяха по една проста българска рецепта. Защо международните кулинарни експерти са я нарекли „българска“ не е ясно, но едно е сигурна – тя е много вкусна, бърза и лесна за приготвяне.
Въпросната българска кулинария се казва „Чушки на скара с червен див ориз“.
Необходими съставки за „Чушки на скара с червен див ориз“:
Червената чушка (3 броя), червен ориз, а може и кафяв (500 грама), мини спанак (1 опаковка), патладжан (300 грама), маслиново масло (50 милилитра), слънчогледово масло, кардамон, кимион, червен пипер, пушени тиквени семена и червен пипер за украса.
Начин на приготвяне на „Чушки на скара с червен див ориз“:
• Изплакнете и добре сварете ориза.
• Измийте, изчистете и разрежете чушките по средата.
• Патладжанът, нарязани на кубчета, се запържва до златисто в тиган с една супена лъжица олио. Подправете със сол на вкус. Когато патладжанът се пържи, добавете подправките (щипка кимион и щипка кардамон).
• Когато кубчетата патладжан станат тъмно жълти и меки в същия тиган добавете 30 грама спанак (или иначе казано шепи).
• След като спанакът омекне изсипете към него и патладжана сложете и сварения ориз. Може отново да овкусите с подправки (сол и черен пипер). Добавете и малко вода и на слаб огън оставете сместа малко да поври. Може да изключите тигана и на него да оставите тигана, покрит с капак, и така да оставите сместа за около две минути.
• На скарата или в грил тиган запържете чушките. Важното е да станат меки и запечени до златисто и от двете страни.
• Щом чушките са готови върху тях изсипете част от сместа. Отгоре поръсете с тиквените семки и червения пипер. За гарнитура може да нарежете салата от марули или мини спанак, гарнирани с листа от босилек. Ако имате под ръка и парче лимон, тол може да го изстискате отгоре за свежест, а после да залеете с малко зехтин.
Пробвате тази вкусна, бърза и лесна рецепта. Заслужава си! Добър апетит! / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!