logo

Преди да сготвите яйцата от магазина задължително вижте това ВИДЕО

Преди да сготвите яйцата от магазина задължително вижте това ВИДЕО

Знаехте ли, че цветът на жълтъка е от ключово значение за качеството на яйцето

Няма домакинство в България, което доста често да не консумира яйца. Рецептите, включващи яйца, са изключително много. Но наред с това има и много опасности, свързани с този продукт.

Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме защо не трябва да държим яйцата на вратата на хладилника, но също така и коя е най-грубата грешка при варенето им.

Е, сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за това за какво трябва да внимавате преди да сготвите яйцата, купени от магазина.

Цветът на жълтъка е от ключово значение за качеството на яйцето. Замисляли ли сте се за това какъв би трябвало да бъде цветът на жълтъка? Оказва се, че това всъщност е много важно.

Заради това от jenata.blitz.bg бихме искали да споделим с вас тази важна информация, която е била проверена от добросъвестни земеделски производители. Ако съществува група от хора, на които можем да се доверим относно качеството на храните, то това са те.

Преди около 100 години, учените са открили, че цветът на жълтъка на яйцето се определя от броя на каротеноидите, които съдържа. Това са антиоксиданти, способстващи за образуването на витамин А, който помага да се подобри състоянието на нашите кости. Следователно, колкото по-наситен цвят има жълтъка, толкова по-здравословни хранителни вещества съдържа.

Цветът на жълтъка е в пряка зависимост от това как се храни пилето, което снася яйцето. Ако то има еднообразен режим на хранене, основаващ се изключително само на приема на зърно, тогава жълтъкът ще бъде бледо жълт на цвят. Ако пилето се храни разнообразно, с храна съдържаща царевица, растения и насекоми, тогава цветът на жълтъка ще има портокалов нюанс. Някои големи ферми за яйца дори използват специална скала с 15 различни жълто-оранжеви нюанса, за да определят качеството на своя продукт.

Като цяло, за предпочитане е да се консумират яйца, които имат светло оранжеви жълтъци, тъй като те съдържат максималното количество химикали, от които се нуждае нашето тяло.

Понякога, светло оцветените жълтъци са резултат от смяната на сезоните. През зимата, жълтъка на яйцето придобива по-светъл нюанс поради относително малкото количество храна давана на пилетата по това време на годината. Но, в повечето случаи, светлия цвят на жълтъка е показател за ниско качество на яйцата, както и лошо здравословно състояние на пилетата, които ги снасят. Яйца от този вид няма да ви дадат необходимото количество здравословни хранителни вещества, от които имате нужда.

Винаги е необходимо да проверявате качеството на яйцата, като поглеждате това, което е написано на кутията. Обърнете внимание за наличието на синтетични оцветители, които са били добавени и купувайте яйца само от надеждни доставчици, където пилетата се отглеждат при добри условия. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ЧАМПИ

ЧАМПИ 08.10.2021 17:34

ДОСАДНИ СТЕ! въртите сучете , удавяте читателите си с многословие. не може ли по-кратко? !

Кокошколюбец

Кокошколюбец 08.10.2021 23:12

Хвала на кокошките носачки , видео то е реклама , за труда им.