Пухкав тиквен десерт без брашно

Тиквата е не само вкусна, но и изключително полезна за здравето

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/puhkav-tikven-desert-bez-brashno Jenata.blitz.bg
Пухкав тиквен десерт без брашно

Тиквата присъства в кухнята и културата на почти всички народи по света от древността до наши дни.

Този плод е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. Богат е на  калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, белтъчини, въглехидрати, витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина.

Важно е да се отбележи, че тиквата е бедна на прости захари, което означава, че е подходяща за консумация дори и от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това тя не съдържа никакъв холестерол, като дори е богата на ниацин – природен продукт с доказано действие за намаляване на холестерола, както и има антиоксидантно действие.

Шоколадово изкушение без брашно!

И тъй като сме в сезона на тиквите, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите един изключително вкусен и пухкав десерт, с който да поглезите любимите си хора. На рецептата попаднахме в сайта 7kefa.com.

Ето от какво се нуждаете, за да си направите това въздушно изкушение:

Списък с продукти: 

  • 400 г тиква (без кората)
  • 200 г извара
  • 3 яйца
  • 50-100 г захар (на вкус)
  • 1 ч.ч. бакпулвер
  • 1 ч.ч. ванилова захар
  • 100 мл олио
  • сол – на вкус
  • канела, индийско орехче – по желание
  • куркума (за подсилване на цвета) – по желание
  • стафиди – по желание
  • семена за поръсване отгоре – по желание

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата, нарежете я на парчета и я сварете до омекване, около 10 минути. Поставете тиквата в гевгир, за да се отцеди водата. Поставете в блендер и разбийте до гладкост.

Добавете всички останали съставки в купата с тиквената смес. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна маса.

Лесна рецепта: Как да си направим брауни в микровълновата

Намажете тава за печене с масло и я застелете с пергамент. Изсипете сместа във формата.

Пече се около 30 минути на 200 градуса.

Пече се около 25-30 минути до златисто кафяво.

Не забравяйте да оставите десерта да се охлади за 15 минути, преди да го нарежете.

Да ви е сладко!

 

Горещи

Коментирай