Тиквата присъства в кухнята и културата на почти всички народи по света от древността до наши дни.
Този плод е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. Богат е на калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, белтъчини, въглехидрати, витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина.
Важно е да се отбележи, че тиквата е бедна на прости захари, което означава, че е подходяща за консумация дори и от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това тя не съдържа никакъв холестерол, като дори е богата на ниацин – природен продукт с доказано действие за намаляване на холестерола, както и има антиоксидантно действие.
И тъй като сме в сезона на тиквите, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите един изключително вкусен и пухкав десерт, с който да поглезите любимите си хора. На рецептата попаднахме в сайта 7kefa.com.
Ето от какво се нуждаете, за да си направите това въздушно изкушение:
Списък с продукти:
- 400 г тиква (без кората)
- 200 г извара
- 3 яйца
- 50-100 г захар (на вкус)
- 1 ч.ч. бакпулвер
- 1 ч.ч. ванилова захар
- 100 мл олио
- сол – на вкус
- канела, индийско орехче – по желание
- куркума (за подсилване на цвета) – по желание
- стафиди – по желание
- семена за поръсване отгоре – по желание
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата, нарежете я на парчета и я сварете до омекване, около 10 минути. Поставете тиквата в гевгир, за да се отцеди водата. Поставете в блендер и разбийте до гладкост.
Добавете всички останали съставки в купата с тиквената смес. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна маса.
Намажете тава за печене с масло и я застелете с пергамент. Изсипете сместа във формата.
Пече се около 30 минути на 200 градуса.
Пече се около 25-30 минути до златисто кафяво.
Не забравяйте да оставите десерта да се охлади за 15 минути, преди да го нарежете.
Да ви е сладко!