Все повече хора търсят информация и избират да правят пресичане на кисело зеле с лимони (лимонтузу / лимонена киселина или други естествени консерванти) за да пресекат млечнокиселата ферментация на киселото зеле.
Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле
Известно е че някои видове киселини стресират бактериите и пречат на ферментационните процеси да продължат естествения си ход като възпрепятстват някои микроорганизми да продължат да се развиват, пише tami.bg.
Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии
Натриевия бензоат се получава по химичен път и пресичането с него трябва да се направи с точното количество за да не се пренасити с вредни химикали зимнината ви. Освен това понякога се получава горчив вкус на чорбата от него.
Затова днес набързо ще споделим как се прави пресичане на кисело зеле с лимони или иначе казано с лимонена киселина, което пък представлява така известното ни лимонтузу.
Пресичане на кисело зеле с лимони
Добавянето на лимони кум киселото зеле преди да е втасало или иначе казано, добавянето на лимонената киселина преди ферментацията се е осъществила, ще бъде до голяма степен загубена по време на самите ферментациионните процеси. Затова е най-добре да я добавите, след като всички признаци на ферментация са изчезнали или като се казва, когато зелето е втасало.
Но каква е точно формулата за пресичане на кисело зеле с лимони? Оказва се, че 12-14 лимона на 50кг зеле са напълно достатъчни, или средно около 1 лимон на 4кг зеле.
Дори и да сложите малко повече, няма да сбъркате. Лимоните е добре да бъдат изстискани предварително, като някои хора дори слагат и самите лимони в съдът / бидона с киселото зеле.
Лично ние смятаме, че тази практика няма да навреди, ако имате натурални лимони отгледани у дома. Но тъй като сме наясно как пристигат в България вносните лимони с добавени восъчни агенти за по-дългото им запазване при транспортиране, нашето мнение е, че е по-добре да се използва само сокът на лимоните.
Съвет: при добавянето на сока от лимоните към зелето, източете една кофа от бидона, добавете лимонената киселина и налейте обратно. Може също така да преточите още 1-2 пъти за да се разнесе равномерно из зелевия сок.
Коментирай
само 14.11.2023 14:16
Само тъпанари и самоубийци пресичат киселото зеле и унищожават всичките му полезни съставки. Така на практика го правите вредно а понякога дори и отровно.
Дядката 14.11.2023 18:31
Тогава обясни как да го направим
филанкиши 14.11.2023 20:09
Със салицилова киселина! Продава се в аптеките!
До най-горния тъпак. 14.11.2023 20:39
И с лимони ли бе "специалисте" ?
Diana 14.11.2023 23:37
Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox
Цезар 15.11.2023 2:09
Пресичането и стбилизирането на зелето, виното, туршийте става с калиев сорбат. Напълно безвредна хранителна добавка. Която се получава от семената на някой растение. Слагасе 1- 2 грама ла литър. Може да имате качественно кисело зеле, до ново.
Пешо 15.11.2023 7:21
Най-изгодно е със салицил.
Pvt 17.11.2023 8:08
На 50кг зеле-2.5кг готварска сол и 2.5суп.лъжици бяло синапено семе в тезух- нищо друго-ще държи зелето до май,юни...
Михайлова 17.11.2023 18:26
Слага се хрян или по нашенски пъщърнак корен за пресичане на ферментацията. Освен това е страхотна билка
Стоян Николов 18.11.2023 8:36
Слагам вече 35години две шепи синапено семе и около 600 грама хрян на парчета нарязани на 4. Зелето се запазва до края на август.Тогава ако е останало слагам в буркани.
Росица Достинова 23.11.2023 21:10
До Стоян Николов Моля уточнете, кога слагате синапеното семе и хардала? В началото когато слагате зелето или когато втаса? Благодаря!
Росица Достинова 23.11.2023 21:13
До Стоян Николов Моля уточнете, кога слагате синапеното семе и хряна? В началото когато слагате зелето или когато втаса? Благодаря!