logo

С тази съставка се пресича киселото зеле, прилага се лесен трик

С тази съставка се пресича киселото зеле, прилага се лесен трик

Известно е че някои видове киселини стресират бактериите и пречат на ферментационните процеси да продължат естествения си ход

Все повече хора търсят информация и избират да правят пресичане на кисело зеле с лимони (лимонтузу / лимонена киселина или други естествени консерванти) за да пресекат  млечнокиселата ферментация на киселото зеле.

Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле

Известно е че някои видове киселини стресират бактериите и пречат на ферментационните процеси да продължат естествения си ход като възпрепятстват някои микроорганизми да продължат да се развиват, пише tami.bg.

Време е за зимнина: Във всеки дом трябва да има от тези 3 туршии

Натриевия бензоат се получава по химичен път и пресичането с него трябва да се направи с точното количество за да не се пренасити с вредни химикали зимнината ви. Освен това понякога се получава горчив вкус на чорбата от него.

Затова днес набързо ще споделим как се прави пресичане на кисело зеле с лимони или иначе казано с лимонена киселина, което пък представлява така известното ни лимонтузу.

Пресичане на кисело зеле с лимони

Добавянето на лимони кум киселото зеле преди да е втасало или иначе казано, добавянето на лимонената киселина преди ферментацията се е осъществила, ще бъде до голяма степен загубена по време на самите ферментациионните процеси. Затова е най-добре да я добавите, след като всички признаци на ферментация са изчезнали или като се казва, когато зелето е втасало.

Но каква е точно формулата за пресичане на кисело зеле с лимони? Оказва се, че  12-14 лимона на 50кг зеле са напълно достатъчни, или средно около 1 лимон на 4кг зеле.

Дори и  да сложите малко повече, няма да сбъркате. Лимоните е добре да бъдат изстискани предварително, като някои хора дори слагат и самите лимони в съдът / бидона с киселото зеле.

Лично ние смятаме, че тази практика няма да навреди, ако имате натурални лимони отгледани у дома. Но тъй като сме наясно как пристигат в България вносните лимони с добавени восъчни агенти за по-дългото им запазване при транспортиране, нашето мнение е, че  е по-добре да се използва само сокът на лимоните.

Съвет: при добавянето на сока от лимоните към зелето, източете една кофа от бидона, добавете лимонената киселина и налейте обратно. Може също така да преточите още 1-2 пъти за да се разнесе равномерно из зелевия сок.

Коментирай

само

само 14.11.2023 14:16

Само тъпанари и самоубийци пресичат киселото зеле и унищожават всичките му полезни съставки. Така на практика го правите вредно а понякога дори и отровно.

Дядката

Дядката 14.11.2023 18:31

Тогава обясни как да го направим

филанкиши

филанкиши 14.11.2023 20:09

Със салицилова киселина! Продава се в аптеките!

До най-горния тъпак.

До най-горния тъпак. 14.11.2023 20:39

И с лимони ли бе "специалисте" ?

Diana

Diana 14.11.2023 23:37

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Цезар

Цезар 15.11.2023 2:09

Пресичането и стбилизирането на зелето, виното, туршийте става с калиев сорбат. Напълно безвредна хранителна добавка. Която се получава от семената на някой растение. Слагасе 1- 2 грама ла литър. Може да имате качественно кисело зеле, до ново.

Пешо

Пешо 15.11.2023 7:21

Най-изгодно е със салицил.

Pvt

Pvt 17.11.2023 8:08

На 50кг зеле-2.5кг готварска сол и 2.5суп.лъжици бяло синапено семе в тезух- нищо друго-ще държи зелето до май,юни...

Михайлова

Михайлова 17.11.2023 18:26

Слага се хрян или по нашенски пъщърнак корен за пресичане на ферментацията. Освен това е страхотна билка

Стоян Николов

Стоян Николов 18.11.2023 8:36

Слагам вече 35години две шепи синапено семе и около 600 грама хрян на парчета нарязани на 4. Зелето се запазва до края на август.Тогава ако е останало слагам в буркани.

Росица Достинова

Росица Достинова 23.11.2023 21:10

До Стоян Николов Моля уточнете, кога слагате синапеното семе и хардала? В началото когато слагате зелето или когато втаса? Благодаря!

Росица Достинова

Росица Достинова 23.11.2023 21:13

До Стоян Николов Моля уточнете, кога слагате синапеното семе и хряна? В началото когато слагате зелето или когато втаса? Благодаря!