Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле

Вкусно: Баба ми цял живот слагаше тази тайна съставка в киселото зеле

В следващите редове ще ви разкрием точно какво прави той със зимнината

Кога се слага хрян в киселото зеле? Киселото зеле е важнa и традиционна част от приготвянето на зимнина.

Този вкусен консервиран продукт се получава чрез млечна ферментация и съдържа полезни млечнокисели бактерии и витамини. Една от съставките по някои рецепти за приготвяне на кисело зеле растението хрян и по-точно, корени от него, пише tami.bg.

Но, кога се слага хрян в киселото зеле при процеса на консервиране? Това ще споделим в следващите редове.

Кога се слага хрян в киселото зеле

Хрянът е многогодишно растение, чийто корен му се използва като зеленчук, смлян, или нарязан като подправка.  Добре познати са  неговите качества с изключителен  аромат и стимулиращ вкус. Той играе важна роля в процеса на кисело-млечна ферментация, като добавя към зелето вкус и аромат.

При приготвянето на кисело зеле в бидон, хрянът се използва като подправка, която допринася за вкуса и аромата на крайния продукт.

Хрянът може да се добави на различни етапи от процеса на приготвяне на киселото зеле. Но, най-често хрянът се настъргва или нарязва на ситно и се добавя към зелето преди да се налее със солена вода. Това е началният момент, когато хрянът ще започне да оказва влияние върху вкуса и аромата на киселото зеле.

Съотношението хрян / килограм зеле, което най-подходящо, когато добавяте хрян към зелето е на 1кг зеле 5гр хрян, или ако имате 50кг зеле, то може да сложите 250гр нарязан на парченца хрян.

След добавянето на хрянът, зелето се залива със саламура, която е необходима за ферментацията. Хрянът също така допринася за подобряване на ферментационния процес и за запазване на качествата на киселото зеле.

Резюме

Вече знаете, кога се слага хрян в киселото зеле, за да подобрите вкусовите му качества.

Хрянът е важен компонент при приготвянето на кисело зеле в бидон, за ценители и за желаещи да опитат малко по-различно кисело зеле,  тъй като добавя характерен вкус и аромат на крайния продукт.

Той се добавя преди зелето да се налива със солена вода и се разбърква добре, за да се осигури равномерно разпределение на аромата и вкуса. Хрянът също така подпомага ферментационния процес и предоставя много полезни свойства на киселото зеле.

Ако не сте сигурни  дали искате да добавите хрян, то може да направите кисело зеле по класическа рецепта или пък ако ще слагате хрян, ето и тази рецепта за кисело зеле с хрян и царевица.

 

Коментирай

Valentines

Valentines 08.11.2023 17:40

Отcлaбванeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpодyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вас, peзyлтатът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвам всички с надноpмeнo тeгло да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketoex

Гого

Гого 09.11.2023 14:09

Хрянът се слага за пресичане на Млечно-киселата ферментация.

Кики

Кики 10.11.2023 1:20

А къде е рецептата?

Alex

Alex 10.11.2023 13:55

Пишещият тази статия за зелето някога,през живота си,слагал ли е зеле да вкисва?И знае ли една "дребна" подробнос- не навсякъде зелето става както трябва или не вкисва въобще.Та не му трябва хрян и всякакви прибавки и добавки...

Кочо

Кочо 17.11.2023 8:35

Май нямаш и идея как се прави кисело зеле.Хрянът е консервант и се слага след ставането на зелето .Запазва вкусът по дълго време и свежеста.

Пепин

Пепин 18.11.2023 14:00

Стаията е пълна боза, преписана от друг сайт ,хрян се слага за консервиране след като зелето е станало кисело, а не в началото .