Сочно и вкусно говеждо с картофки на фурна – пръстите да си оближеш

Сочно и вкусно говеждо с картофки на фурна – пръстите да си оближеш

Всички у дома за луди по това ястие, а щом го направя изчезва за секунди

Приготвянето на вечерята може да се окаже истинско изпитание за много жени. Най-вече заради дефицита на идея, свързани с това какво да направи за хапване. То трябва да е вкусно и да се хареса на всички, а това е нелека задача.

„Намерих спасение в едно уникално ястие. Щом го приготвя всички у дома си облизват пръстите, а яденето изчезва за секунди“, споделя читателка на jenata.blitz.bg.

Рецептата й е за уникално вкусно годежно с картофи на фурма и зашеметяващ сос. 

Вече приготвям картофите само така, мъжът ми изяжда всичко за секунди

„Приготвя се лесно, много е вкусно, а най-добрата новина е, че продуктите не са много и скъпи“, сподели жената, която изпрати рецептата до фейсбук страницата на jenata.blitz.bg, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки.

„Всички знаем колко полезно е говеждото месо, тъй че тази рецепта е и полезна за фигурата“, поясни жената.

Необходими продукти:
1 кг говеждо месо за печено (за предпочитане вземете филе);
2 моркова;
2 глави лук;
1 глава чесън (за предпочитане млад);
2 стръкчета розмарин;
5 стръка мащерка;
100 мл сухо червено вино (може да бъде заменено с бульон или вода);
100 мл телешки или пилешки бульон;
100 мл сметана;
20 г масло;
сол;
прясно смлян пипер;
зехтин.

Начин на приготвяне:
Извадете месото предварително от хладилника, така че да има време да се затопли до стайна температура. След това го изсушете с хартиени кърпи. Подправете със сол, черен пипери малко олио. Вържете с конец (тази стъпка не е задължителна, но ще позволи на месото да „запази“ формата си).

Загрейте предварително фурната до 160 градуса (режим на конвекция). Едро нарязваме измитите картофи, морковите и лука. Чесънът може да не се реже, а направо да се сложат необелените скилидки в тавата, където сложете и подправките. Налейте червено вино.

Още от малка мама ми приготвяше този винен кебап от "Библията" й, сега всички ми искат рецептата

Загрейте в тиган на силен огън. Запържете месото от всяка страна за 1-2 минути, до златисто кафяво. След това го прехвърлете в тавата със зеленчуците и виното и сложете във фурната. За средно опечено месо ще са необходими 35-40 минути, а за пълно - 50-60 минути. Извадете месото от фурната и го оставете да престои 15 минути. През това време можете да направите соса.

За него сложете дълбока тенджера на котлона, добавете бульона и изчакайте да кипне, но през цялото време го разбърквайте. След като половината течност се изпари, добавете сметаната. Подправете със сол и черен пипер на вкус, изчакайте отново да кипне и свалете тенджерата от котлона, когато сосът започне да се сгъстява.

Сложете това на трапезата си в годината на Плъха и ще забогатеете

Прецедете го в купа през сито и веднага добавете парче масло. Разбъркайте до гладкост. Сосът трябва да е лъскав и гладък като текстура. 

Сервирайте печеното говеждо месо горещо или напълно охладено с печени картофи и сметанов сос. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!