Пилешкият дроб е полезен и евтин продукт, от който могат да се приготвят най-различни ястия. Най-често домакините го пържат в тиган.
Защото може би не знаят, че става изключително вкусен, когато се приготви на дървени въглища.
На този метод на готвене ме научи съседът на вилата. Веднъж ни почерпи с вкусните си и ароматни шишчета и оттогава пилешкия дроб го приготвям само по този начин!
За разлика от пилешкото, свинското и говеждото месо, пилешкият дроб може и да не се маринова. Структурата на този продукт не е толкова плътна, затова на скарата се пече добре и без да е бил в марината.
От години правя тази вкусна салата с пилешки дробчета и още не мога да й се наситя
При печенето обаче трябва да се спазва едно важно правило - шишчетата не трябва да стоят прекалено дълго върху дървените въглища.
Парченцата дроб не трябва да изгарят, а да се запекат до златисто кафяво. В този случай отвътре черният дроб трябва да остане леко розов.
При желание към пилешкия дроб може да прибавите и сърчица. С тях шишчетата ви ще станат още по-вкусни.
Перфектните пържоли съществуват! Разковничето е...
За сърчицата можете да използвате дебели дървени шишчета, които сте накиснали предварително около 30 минути във вода.
Начин на приготвяне:
Измийте пилешкия дроб и го изцедете добре. Осолете, намажете с растително олио, поръсете с пипер и разбъркайте хубаво. Ако желаете, можете да добавите някои от любимите си подправки.
Мама ми показа тайната си рецепта за пилешки дробчета, всички вече ги обожават
Ако смятате, че дробчето е прекалено суха храна, преди да го нанижете на шиша, може да го увиете с беконче. Така блюдото ще стане много по-сочно.
Ако пък искате, можете да го мариновате. Съседът ми например ги оставя за 2 часа в традиционна марината от лук и майонеза с подправки.
След като сме приключили с подготовката на шишчетата, идва ред на печенето.
Наредете подготвените късчета върху шиша, като между тях слагате и пръстен лук. Ако сте решили да ги увиете в бекон, добавете и парче домат.
Наредете готовите шишчета върху барбекюто. Печете по 3 минути от всяка страна, като повтаряте цикъла 3-4 пъти.
В никакъв случай не допускайте появата на открит огън върху скарата. Огнените езици заливайте с вода или посипвайте със сол.
И едно предложение за заливка на вкусните ни шишчета. Както вече споменахме, ако не ги увиете с бекон, те ще се получат по-сухи. За да ги направите сочни, можете да използвате заливка с лимонов сок.
Рулца с горски гъби и ухание на мащерка
Разтопете малко краве масло на слаб огън. Добавете малко лимонов сок и ситно нарязан магданоз. Със соса намажете добре шишчетата.
Сервирайте шишчетата горещи. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!