Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо. Всички идват късно, говорят много, и си тръгват с натежали глави. Има много шетане, но споменът, който оставя за домакинята, е безценен, пише кулинрката Цвети Цанева от hera.bg.
На такива сбирки предпочитам да приготвям нещо засукано, но не претенциозно, за да не накарам родата да се почувства неудобно. Предвид повечето приказки, то трябва и да е нещо, което е вкусно и студено. Месото си е фаворит на мъжете, зеленчуците – повече на жените. Спрях се на печено свинско бон филе с гарнитура от сезонни зеленчуци.
Тази запеканка с макарони става за минутки, а вкусът й е повече от уникален!
Бон филето е най- крехкото месо на прасето и му се дължи подобаващото отношение – маринова се добре, престоява и се пече дълго на ниска температура. Задължително се изпича цялото парче месо.
Вкусна паста с нежен сос от тиквички от кулинарното тефтерче на Меган Маркъл
Продукти:
Едно парче бон филе около 1200 гр
1 ч. л черен пипер, току що смлян
Щипка чубрица
Суха мащерка, може да замените и със стрък пресен розмарин
1 глава чесън, около 7-8 скилидки
6-7 листа дафинов лист -
Сол и зехтин
Алуминиево фолио
С тези малки тайни ще засенчите и италианците с вкусната си паста!
Приготовление:
Бонфилето подсушаваме и добре натъркваме със солта.
Нарязваме скилидките на филийки, начупваме дафиновия лист на по- едри парчета, достатъчни да овкусят месото, но и да могат да се махнат после.
В купичка смесваме пипера, мащерката, чесъна, дафиновия лист и зехтина.
Няма друга такава вкусотия: паста с горски гъбки и скариди
Правим с ножа 3- 4 дупки от всички страни на дълбочина 2-3 см.
С четка за мазнина добре намазваме филето с приготвената марината.
Завиваме плътно с алуминиево фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа, а най- добре е да пренощува.
Преди печене махаме дафиновия лист – вкусът му е твърде силен, ако се пече долепено до месото. Чесъна можете да оставите, но някои махат и него.
Печем в тавичка с малко вода, която редовно доливаме, ако се налага, на 160 градуса поне 2 часа.
Щом мине това време, можем да отвием филето от фолиото и да го оставим на същата температура да се позапече.
За да не изсъхва при това печене, на всеки 10- 15 мин трябва да го поливаме със соса му. Така хем ще добие златист загар, хем ще остане сочно до края на печенето.
След като минат още 30 – 40 мин изключваме окончателно и покриваме леко с фолиото, докато изстива фурната, да не съхне месото. Това изобщо е от жизенено важно значение за свинското месо.
Поднесох моето бон филе в голяма чиния за сервиране в компанията на пресни печени картофи и гриловани зеленчуци – тиквичка и патладжан, които предварително залях с копър и чесън в 3-4- лъжици ябълков оцет.
Филето се поднася цяло, за по- ефектно, а на масата вече се нарязва с остър нож на парчета около 1 см дебелина.
Семейната сбирка продължи до късния следобед с много смях, приказки и спомени. Както си му е редът.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!