Такива чифликчийски сарми в гювеч през живота си не сте яли

Такива чифликчийски сарми в гювеч през живота си не сте яли

Всеки ден може да се превърне в празник с един гювеч, пълен с тази невероятна вкусотия

Киселото зеле е основна съставка за едни от най-важните и вкусни рецепти от българската национална кухня. И тъй като сезонът на киселото зеле е в разгара си, няма как да пропуснем една култова рецепта за зелеви сарми.

Януари е пълен с празници и именяци, които имат повод да почерпят, затова и от jenata.blitz.bg ви предлагаме да сервирате на празничната трапеза едни уникални чифликчийски сарми в гювеч. Рецептата заимствахме от Gotvach.bg.

Всъщност, и без да имате повод, може да си направите празник с един гювеч, пълен с тази невероятна вкусотия

Списък с продукти: 

зелеви листа - 1 голяма зелка
свински вратни пържоли - 5 бр.
черен пипер - на вкус

праз - 1 стрък
лук - 1 глава
червено вино - 100 гр.

Намерих стара книга с рецепта за чудни зелеви сарми, у дома са луди по тях

ориз - 1 чаена чаша
червен пипер - 2 чаени лъжички
чубрица - 2 чаени лъжички

600 мл. вода 
сол

Начин на приготвяне:

Накълцайте месото на дребно и го овкусете със сол и черен пипер. Праза нарежете на колелца, а лука - на ситно. Сложете в тиган на котлона малко олио и задушете праза с лука, след което добавете и накълцаното месо.

Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавете виното и оставете да къкри на котлона за няколко минутки.

През това време измийте ориза, след което го добавете към месото. Гответе, докато стане прозрачен, налейте 200 милилитра вода и овкусете със сол, червен пипер и чубрица.

Благинка за зимата: Няма наяждане с тази мусака с кисело зеленце

В гювеча поставете няколко зелеви листа. 

Започнете да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край, завивате краищата и навивате на стегнато зелево руло. Готовите сарми наредете на гъсто една до друга в гювеча и залейте с 400 милилитра студена вода.

Поръсете с червен пипер и притиснете с една чиния. Затворете с капак и сложете гювеча да се пече във фурна на 200°C за 50 минути. След като времето изтече, махнете капака и дозапечете сармите до готовност.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Професионалист

Професионалист 05.01.2024 11:37

Никога не се запържва каймата, всичко се увива сурово. За да станат още по вкусни, настържете кората на 1 лимон

Крачунка

Крачунка 10.01.2024 4:28

Ми те изгорели ма.