Тиквичките са универсален зеленчук, който може да бъде основата на много ястия.
Днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас една рецепта за много вкусно предястие, което със сигурност бързо ще се превърне в любимо на цялата къща - тиквички със соев сос и чесън на тиган.
Приготвя се много бързо. Вкусът е леко пикантен и необичаен, а зеленчуците стават меки и изключително нежни.
Крехки и вкусни пържени тиквички с кашкавал
Блюдото е подходящо дори за празнична трапеза!
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази бърза лятна вкусотия:
Списък с продукти за 4 порции:
1 кг. тиквички
4 скилидки чесън
100 мл. соев сос
4 суп. л. растително масло
2 суп. л. нишесте
20 гр. копър
2 ч. л. сусам
2 ч. л. смлян червен пипер
2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги нарежете на ленти със средна дебелина и дължина. Ако са млади, по-добре е да не ги белите. Това ще помогне на парчетата да запазят целостта си по време на периода на пържене.
Ще си оближете пръстите: Месце с биричка, топи се в устата
Сложете тигана на силен огън, добавете олио и го загрейте. Сложете резените тиквички. Пържете на силен огън за 5 минути, като ги обръщате от време на време, за да не загорят.
Поръсете с нишесте и разбъркайте.
В подходяща купа пригответе соса, като смесите соевия сос, захарта, солта. Към тях добавете чесъна, минат през преса и разбъркайте всичко добре.
Залейте тиквичките със соса и разбъркайте. Намалете котлона до минимум и оставете тиквичките да се задушават още 5 минути. Трябва да станат меки, но да останат цели и да не стават на пюре.
Готовите тиквички преместете в чиния, поръсете с нарязания копър, сусам и смлян червен пипер. Ястието е вкусно както топло, така и студено.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!