Медовик е много вкусна, богата и ароматна торта. Сложният му процес на приготвяне може да се опрости многократно, спестявайки време и усилия.
Тортата Медовик - рецептата, която ще разгледаме днес от jenata.blitz.bg - може да се приготви по различни начини. В класическата версия се разточват ароматни блатове, всеки от които се пече отделно и след това десертът се сглобява. Това обаче не е задължително изискване.
Има рецепта за „заливни“ блатове за торта Медовик. Това е, когато тестото не изисква разточване, а просто се изсипва върху тави за печене и се пече.
В резултат на това можете да получите вкусен ароматен десерт без допълнителни проблеми и загуба на цял ден в кухнята.
Сега нека разгледаме по-подробно рецептата за торта Медовик.
Заливка с мед - рецепта за 20 минути
Медената торта без руло се приготвя много лесно, което ви позволява да приготвите този вкусен десерт у дома без особени затруднения.
За това вземаме:
- 150 грама мед;
- 40 грама захар;
- 50 грама масло;
- 70 грама заквасена сметана;
- 0,5 чаена лъжичка сода;
- 1 яйце;
- 150 грама брашно;
- 300 милилитра тежка сметана;
- 3 супени лъжици варено кондензирано мляко.
Начин на приготвяне:
Загрейте меда и захарта в тиган. Когато се появят мехурчета, добавете масло и разбъркайте до гладка смес.
Изсипете заквасена сметана там и добавете сода. Разбъркайте и продължете да готвите, докато сместа придобие карамелен цвят.
Свалете от огъня и охладете. Разбийте яйцето там и разбъркайте, след това добавете брашното и сместа се довежда до еднородна консистенция. Разделете тестото по равно в две чинии или купи.
Изсипете тестото от един съд върху тава, покрита с хартия за печене, и го изгладете с шпатула. Изпечете две торти и отрежете краищата, за да създадете равномерни правоъгълници.
Сметаната се разбива с кондензираното мляко за крема. Резултатът трябва да е пухкава, стабилна маса. На масата поставяме две торти една до друга.
Първото намазваме с крем и навиваме на руло, но не докрай. Намазнете втория блат и продължете да навивате рулото, като добавяте и него.
Готовата торта намажете от всички страни с останалия крем.
Смиламе с блендер предварително нарязаните парчета кекс на трохи и ги поръсваме върху рулото от всички страни. Оставете Медовик-а да се накисне малко и след това можете да го нарежете.
Приятен апетит от jenata.blitz.bg