Едно любимо българско ястие, което напомня за детството на много хора. Зелникът трябва да е с натурален вкус.
Намерих стара книга с рецепта за чудни зелеви сарми, у дома са луди по тях
Най-хубав ще стане с домашна свинска мас, която е задължителна за това ястие.
Освен това в плънката се слага една суха чушка (не люта, а сладка), тя допринася за по-добрия вкус на зелника с кисело зеле.
Какво е необходимо за приготвянето му:
кори за баница - 400 г ·
праз - 4 стръка ·
лук - 1 глава ·
кисело зеле - 1 купа ·
свинска мас - 70 г ·
черен пипер
Благинка за зимата: Няма наяждане с тази мусака с кисело зеленце
Как се приготвя зелник с кисело зеле?
Киселото зеле се нарязва на ситно и се слага да се отцеди.
Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца.
Лукът се почиства и нарязва на ситно.
В тиган се разтопява повечко свинска мас, защото няма да се добавя допълнително мазнина, докато се приготвя. Добавят се лукът и празът, да се задушат. Добавя се киселото зеле. Подправя се с черен пипер. Оставя се още малко, да се задушат всички продукти и да се овкусят.
Не се слага сол, защото киселото зеле е достатъчно солено. Плънката е готова.
Разтапя се малко свинска мас. Намазнява се тавата. Слага се от плънката в единия край на корите по цялата дължина.
За навиване се ползват по 2 кори. Навиват се на руло. Завиват се в центъра на тавата, като се оформя охлюв. Същото се повтаря до изчерпване на продуктите.
С останалата разтопена мас обилно се намазва приготвения традиционен зелник. Пече се до готовност традиционния зелник с кисело зеле. Уханието в дома става доста апетитно, докато се пече зелника!
Пробвайте, ще се изненадате от крайния резултат!
Да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!