Сиренето е изключително полезен и любим на българина продукт. За съжаление, заради все по-високата му цена напоследък то се превърна в лукс и много хора се принудиха да се откажат от него.
За всички фенове на сиренето от jenata.blitz.bg имаме добра новина! Може да се наслаждавате на вкуса му по всяко време, без да се притеснявате за бюджета си. Трябва само да си го приготвите сами.
Едва ли има човек, който да не се е убедил, че от домашно приготвената храна по-вкусно няма. Същото е и със сиренето. По структура и качества домашното сирене напомня много на италианската моцарела. А в мекия му и не толкова солен вкус ще се влюбите от първата хапка.
В приготвянето му няма нищо сложно. И най-важното - направено по този начин, сиренето може да се консумира след 5-6 часа!
Списък с продукти:
2 л. прясно мляко – 2 литра
1,5 -2 супени лъжици сол
400 гр. заквасена сметана
Всички ще питат за още, опитат ли тази шкембе чорба по турски
6 яйца
200 гр. кисело мляко (по избор)
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото в тенджера и добавете солта. Ако не сте почитатели на соленото сирене, просто сложете по-малко сол.
Докато млякото заври, разбийте яйцата. Добавете сметаната и разбитите яйца във врящото мляко, като разбърквате непрекъснато (за предпочитане с телена бъркалка). Варете около 5-6 минути.
Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката.
Поставете голямо сито върху тенджера, покрийте го с марля, сгъната на 4 слоя, и изсипете сместа в него. Изчакайте да се отцеди напълно.
Забравете за сандвичите: Това е перфектната закуска, става за минутка
Увийте изцедената смес с марля (просто завържете краищата, които висят надолу). Отгоре сложете някаква тежест (може да я поставите между две дъски или във форма, като отгоре сложите някакъв предмет с тегло 1 кг.).
След 4 часа махнете тежестта. Преместете готовото сирене в хладилника за още няколко часа, като не махате марлята.
По желание, когато добавяте заквасената сметана, може да сложите и 200 грама кисело мляко. Така сиренето ще стане още по-нежно. А ако искате то да е по-плътно, при оцеждането трябва да използвате по-голяма тежест.
Това е всичко. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки