В кухнята с Деляна Маринова - Джуджи

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/v-kukhnyata-s-delyana-marinova-dzhudzhi Jenata.blitz.bg
В кухнята с Деляна Маринова - Джуджи

Деляна Маринова-Джуджи е едно от най-усмихнатите лица от малкия екран. Тя е лъчезарна и ведра и обикновено поднася екранните си истории с онази естествена небрежност, която може само да привлича почитатели. Познаваме я най-вече от предаването на Гала – „На кафе”, където тя работеше допреди две години. Както и като светски коментатор в предаването по Bulgaria ON AIR „околоСВЕТСКО”, а след него и като водеща на „Фамилно” в същата медия.

Сьомга с кисели краставички и копър

Продукти:

4 броя сьомга котлети или филе

2 броя кисели краставички

Сол

Масло

Черен пипер

Копър

Начин на приготвяне:

Сьомгата се измива, посолява и поръсва с черен пипер на вкус. Вече овкусените котлети се слагат във фолио, а след това върху тях се поставят киселите краставички, нарязани на дълги ленти, добавя се малко масло и копър. Фолиото се затваря и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути. Поднася се с изстудено бяло вино и е перфектно ястие за топлите летни вечери.

Рецептата е бърза, лесна и много вкусна. Подходяща е за дамите, които обичат да готвят, но често са затрупани с различни ангажименти и не им остава време да се развихрят в кухнята. „Точно това е и причината това да е една от любимите ми рецепти”, споделя Джуджи, която признава, че рядко има възможност да отдели повече време за приготвянето на по-сложно ястие и когато е в настроение за по-нестандартна лека лятна вечеря, винаги залага на котлети от сьомга на фурна. Ако пък не сте почитатели на сьомгата, спокойно може да я замените с лаврак или ципура.

Френска лучена супа

Продукти:

1 кг лук

40 г краве масло

1 литър бульон

1 суп. л. брашно

1 ч.л. захар

100 мл. бяло вино

1 ч.л. мащерка

1/2 франзела

100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Френската кухня, въпреки че е много атрактивна и често избягвана, тъй като френските фини ястия, макар и много вкусни са и много сложни за приготвяне. Но тази супа е едно вкусно изключение от това правило. Продуктите за нея се намират лесно, колкото е и самото й приготвяне, дори и за новаци в кухнята. Първата стъпка е подготовката на лука. Първо трябва да почистите лука и да го нарежете на тънки шайби. В тенджера разтопявате маслото, слагате лука, като отделите отделните кръгчета на шайбите лук и го задушавате за около 15-20 минути, докато напълно омекне. Междувременно разбърквате лука, за да не се хване и да загори. След това добавяте захарта и брашното и бъркате сместа непрекъснато в продължение на 2-3 минути.

Към получената смес добавяте виното и бульона. Добре е сами да сте приготвили бульона, а да не ползвате готови кубчета бульон не само защото съдържат много консерванти, но и защото вкусът им е твърде агресивен. Можете да ползвате пилешки, телешки или зеленчуков домашен бульон, или (в краен случай) готов бульон. След бульона добавяте мащерката и солта (около една чаена лъжичка), ако ползвате бульон на кубчета не добавяйте сол! Варите лучената супа още 15-20 минути.

Приготвяне на филийките:

Нарязвате франзелата на филийки, които печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като станат златисти, ги поръсвате с ементала, или ако нямате, с кашкавал, и ги връщате във фурната, докато сиренето се разтопи. Преди сервиране слагате във всяка купичка с лучена супа от препечените филийки.

Забележка: Според класическата рецепта за френска лучена супа тя се сипва в огнеупорни купички, добавят се препечените филийки, засипват се отгоре със сиренето и се слагат във фурна, докато сиренето се разтопи. Но и този вариант, който ви предлагам, е също толкова ефектен.

Ризото с пармезан

Продукти:

300 г ориз

4 с. л. настърган „Пармезан”

100 г лук

30 г краве масло

4 с. л. зехтин

1 л зеленчуков бульон (от кубчета)

Балсамов оцет на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се пасира заедно със зехтина и се сипва в загрята тенджера. Долива се 1 черпак от горещия зеленчуков бульон и се задушава. Прибавя се измитият ориз и се бърка 1-2 минути. На порции по 2-3 черпака се сипва от горещия бульон и се бърка непрекъснато до готовност на ориза. Накрая се прибавят сиренето и маслото и тенджерата се дръпва от огъня, като бъркането продължава до получаването на кремообразна смес от сиренето. Овкусява се с няколко капки балсамов оцет.

Забележка:

Важно e бульонът да е горещ, за да не се разкашка оризът.

След като оризът е поел целия бульон, се опитва дали е сварен. Когато в средата е все още леко твърд, означава, че е готов

Сутляш

Продукти:

1 ч.ч. ориз

2 ч.ч. вода

1 литър прясно мляко

1 ч.ч. захар

2 равни с.л. пшенично нишесте

3 броя жълтъци.

1 шушулка бурбонска ванилия

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте ориза. Сварете го до полуготовност. Ако не е поел цялата вода, го изцедете и оставете настрана. Загрейте 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Смесете всичко и разбъркайте до еднородна смес без бучки. Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес, като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата. Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях. Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес. Сложете тавата във фурната. Печете сутляша на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Забележка:

Когато сипвате сместа в купичките, не се притеснявайте, че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.

Подготви Анелия ПОПОВА

Горещи

Коментирай