Вкъщи обожават тези уникално вкусни картофени мекици

Картофите и тестените закуски са неизменна част от българската кухня

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/vkshhi-obozavat-tezi-unikalno-vkusni-kartofeni-mekici Jenata.blitz.bg
Вкъщи обожават тези уникално вкусни картофени мекици

Когато става въпрос за закуска, то ние българите имаме доста интересни предпочитания. Безспорно малцина могат да откажат някоя и друга вкусна мекичка сутрин рано.

Е, именно за тези любители преди време от jenata.blitz.bg споделихме как може да приготвите тази вкусотия само за пет минути, а редом с това издадохме и уникална рецепта за пионерски мекици от наш`та кухня.

А какво ще кажете за картофите? Безспорно и те доста присъстват в българската кухня.

Помислете сега за комбинация, наречена „картофени мекици“. Да! Точно така! Има и такава вкусотия.

Необходими продукти за картофени мекици:
3 средни картофа (300 г)
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 чаша вода, 200 мл (от водата, в която са варени картофите)
1 чаена лъжичка суха мая (7 г)
1 чаена лъжичка захар
450-500 г меко брашно
Олио

Начин на приготвяне: 
Обелете картофите и ги измийте добре под течаща вода. Преди да започнете да ги варите, ако имате време ги оставете да се накиснат във вода поне за половин час. Нарежете ги на малки кубчета и ги сложете да се варят в тенджера.

Сварете ги, докато омекнат отвътре, като това може да проверите с вилица.

Варенето отнема около 30 минути, но може да отнеме и по-малко. След това ги прецедете от водата, но запазете 1 чаша от нея, не я изхвърляйте.

С помощта на пасатор или вилица намачкайте картофите на пюре без бучки. След това добавете 1 чаена лъжичка сол, 1 яйце, 1 чаша картофена вода, което ще направи сместа още по-кремообразна. След това добавете захарта и 1 ч.л. суха мая, уточняват от gotvq.eu.

Разбъркайте до хомогенна смес, след което накрая добавете брашното. Първо добавете 450 г брашно, след което при необходимост при замесване на тестото може постепенно да добавите останалите 50 г.

Замесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите, а когато го замесите в купата, където сте съчетали съставките, добавете още 1 супена лъжица олио и го омесете още малко. Покрийте с памучна кърпа и оставете за 30 минути.

След това го извадете от купата и го поставете върху работна повърхност. Ако е необходимо се омесва още малко, след което се разделя на 12 равни части и всяка част се оформя на топка. Поставете топчетата върху дървена дъска и ги покрийте с кърпа, след което ги оставете да престоят още 15 минути.

Междувременно загрейте около 1-2 пръста олио в тиган и потопете всяко топче в олиото да се запържи до златисто от едната страна и след това го обърнете да се запържи по същия начин от другата страна.

Извадете изпържените картофени мекици в чиния, покрита с домакинска хартия, за да се отцедят малко от олиото и сервирайте горещи.

Да ви е сладко! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Зоя
преди 11 месеца

Картофи за закуска??? Напълно откачихте,вече няма каква простотиа да напишете! Ако не са фолкаджийките,са тъпи рецепти! Закривай!

Откажи