Вкъщи обожават тези уникално вкусни картофени мекици

Вкъщи обожават тези уникално вкусни картофени мекици

Картофите и тестените закуски са неизменна част от българската кухня

Когато става въпрос за закуска, то ние българите имаме доста интересни предпочитания. Безспорно малцина могат да откажат някоя и друга вкусна мекичка сутрин рано.

Е, именно за тези любители преди време от jenata.blitz.bg споделихме как може да приготвите тази вкусотия само за пет минути, а редом с това издадохме и уникална рецепта за пионерски мекици от наш`та кухня.

А какво ще кажете за картофите? Безспорно и те доста присъстват в българската кухня.

Помислете сега за комбинация, наречена „картофени мекици“. Да! Точно така! Има и такава вкусотия.

Необходими продукти за картофени мекици:
3 средни картофа (300 г)
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 чаша вода, 200 мл (от водата, в която са варени картофите)
1 чаена лъжичка суха мая (7 г)
1 чаена лъжичка захар
450-500 г меко брашно
Олио

Начин на приготвяне: 
Обелете картофите и ги измийте добре под течаща вода. Преди да започнете да ги варите, ако имате време ги оставете да се накиснат във вода поне за половин час. Нарежете ги на малки кубчета и ги сложете да се варят в тенджера.

Сварете ги, докато омекнат отвътре, като това може да проверите с вилица.

Варенето отнема около 30 минути, но може да отнеме и по-малко. След това ги прецедете от водата, но запазете 1 чаша от нея, не я изхвърляйте.

С помощта на пасатор или вилица намачкайте картофите на пюре без бучки. След това добавете 1 чаена лъжичка сол, 1 яйце, 1 чаша картофена вода, което ще направи сместа още по-кремообразна. След това добавете захарта и 1 ч.л. суха мая, уточняват от gotvq.eu.

Разбъркайте до хомогенна смес, след което накрая добавете брашното. Първо добавете 450 г брашно, след което при необходимост при замесване на тестото може постепенно да добавите останалите 50 г.

Замесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите, а когато го замесите в купата, където сте съчетали съставките, добавете още 1 супена лъжица олио и го омесете още малко. Покрийте с памучна кърпа и оставете за 30 минути.

След това го извадете от купата и го поставете върху работна повърхност. Ако е необходимо се омесва още малко, след което се разделя на 12 равни части и всяка част се оформя на топка. Поставете топчетата върху дървена дъска и ги покрийте с кърпа, след което ги оставете да престоят още 15 минути.

Междувременно загрейте около 1-2 пръста олио в тиган и потопете всяко топче в олиото да се запържи до златисто от едната страна и след това го обърнете да се запържи по същия начин от другата страна.

Извадете изпържените картофени мекици в чиния, покрита с домакинска хартия, за да се отцедят малко от олиото и сервирайте горещи.

Да ви е сладко! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Иван

Иван 08.01.2024 18:06

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Зоя

Зоя 09.01.2024 13:50

Картофи за закуска??? Напълно откачихте,вече няма каква простотиа да напишете! Ако не са фолкаджийките,са тъпи рецепти! Закривай!

Христина

Христина 09.01.2024 17:03

Това е рецепта за унгарски лонгуш,и не се пърже на топки а като нашите мекици.Наистина стамат много вкусни. Отгоре ги мажат със чесън или сметана, кой както му харесва.

Пенка

Пенка 10.01.2024 9:34

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклуци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото----- https://e.vg/clean

ботур

ботур 13.01.2024 21:02

умри.бе гад