Всеки си има свой вкус от детството. За мен това е вкусът на тортата, която баба ми правеше по празниците.
Не можете да си представите какво огромно щастие беше, когато след празничните гозби на масата се появяваше тази вкусна торта с ядки и сметана, баба ми подаваше едно парче и... На света нямаше по-щастлив човек от мен!
Оттогава минаха много години, а аз не спирам да се потапям в тази вълшебна празнична атмосфера с помощта на любимото си лакомство.
Уникална хрупкава торта! Готова е за 2 минути, а вкусът й...
Тортата не е от най-лесните, но пък нежният й вкус си струва всяка изгубена минута! Вкъщи всички са луди по нея! Толкова години я приготвям, а все още е сред любимите ни десерти!
Днес ще споделим с вас рецептата за тази уникално вкусна торта. А вие се потопете в детските си спомени, докато отхапвате от това неустоимо изкушение.
Необходими продукти:
2-3 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар
2 супени лъжици краве масло
3 чаени чаши сметана
3 чаени лъжици какао
1/2 чаена лъжица сода
ядки
Начин на приготвяне:
Започваме с блата. Като начало, пресейте брашното. В отделен съд смесете 1 чаша захар и разтопеното масло. Разбъркайте всичко много добре. След това добавете една чаша сметана, содата и отново разбъркайте. Прибавете и половината от брашното, замесвайки тесто.
Полученото разделете на две части. Към едната добавете какао и отново разбъркайте. Останалото брашно изсипете върху двете части, за да стане тестото меко и еластично.
След това разделете двете части на още три, за да изпечете по три блата: 3 бели и 3 черни. Тестото се разточва трудно, така че най-добре го раздърпайте с пръсти. Поставете тестото в намазана форма, така че да се запълни цялата й повърхност. Направете няколко дупки с вилица.
Нежен и сочен шоколадов кекс без брашно
Изпечете блатовете във фурна, загрята на 200 градуса за около 7-8 минути. След като ги извадите, веднага ги изрежете с помощта на голяма чиния, за да се получат блатове с еднакви размери.
Ядките (орехи или фъстъци) нарежете с помощта на блендер. Те ще ви трябват за "пълнеж" между блатовете. Можете да си направите микс от различни ядки - всичко зависи от фантазията ви.
За крема ще ви трябва останалата сметана. Разбийте я, като постепенно добавяте захар. Намажете всеки един от блатовете с крем, а отгоре щедро поръсете с ядките. Подредете блатовете така, че най-отгоре да бъде черният.
Няма друга толкова вкусна торта! Става за 20 минути, а резултатът...
С останалия крем намажете тортата от всички страни и я оставете за няколко часа.
Ако имате желание, може да украсите тортата с ядки, кокосови стърготини или шоколад.
Всичко зависи от вас и фантазията ви! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!