Когато нямам време да стоя дълго край печката, тази рецепта винаги ми идва на помощ. Ястието е много нежно и сочно, може да се хапва както топло, така и студено.
Става въпрос за една вкусна запеканка със зеле и кайма. Приготвя се бързо и е нискокалорична - изключително подходяща за всички, които се притесняват да не качат някое друго излишно килце преди празниците. Идеалната вечеря за стройни домакини!
Няма такава вкусотия: Задушено зеле с пилешки гърдички
Освен това дори и децата, които не обичат зеле, винаги искат допълнително!
Ето от какво се нуждаете за приготвянето на тази вкусна и диетична запеканка:
500 гр. кайма
400 гр. зеле
50 гр. овесени ядки
2 яйца
1 глава лук
2 моркова
С тази вкусна запеканка със зеленчуци винаги спасявам положението на вечеря
1 супена лъжица доматена паста
сол, черен пипер и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Накълцайте зелето на ситно. След това го намачкайте добре с ръце и залейте с вряла вода за 10 минути. Това то ще стане по-меко. Прехвърлете го в гевгир, за да се оцеди от водата.
В дълбок съд смесете каймата с овесените ядки, яйцата, солта и подправките. Добавете малко черен пипер. Добавете и зелето, омесете всичко много добре и оставете да постои малко, за да може овесените ядки да поомекнат.
Нарежете лука и морковите и ги запържете в растително масло. След това добавете доматеното пюре.
Сложете малко сол, налейте малко гореща вода и оставете да покъкри на слаб огън за още няколко минутки, след което свалете от огъня.
От каймата оформете големи кюфтета и ги наредете в тава за печене. Отгоре залейте със соса и печете в загрята на 190 градуса фурна за 45 минути.
Преди сервиране може да поръсите с пресни подправки. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!