Рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не от някой вестник, а по оня стар начин - от уста на уста. У дома, често готвя безмесно (като винения кебап) и месно за любимия, затова, освен безмесния вариант, тук предлагам и месния, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.
Мъжът ми полудя по тази гръцка мусака, нахвърля й се като освирепял!
Освен месо сложих и наденички, предположих, че ще се вържат добре. В крайна сметка кисело зеле, месо и наденица е известна комбинация в капамата. Но ако искате, увеличете просто месото.
Грамажите са по-скоро ориентировъчни, в зависимост от предпочитанието може да увеличите ориза или киселото зеле.
Мечта за небцето: Всички вкъщи полудяха по тези надупени картофки с кашкавал (СНИМКИ)
Продукти:
1200 гр кисело зеле
(около една зелка)
300 грама месо по-мазно
4 сурови наденички
300 грама ориз
1 червена суха чушка
+ червен млян пипер
олио, черен пипер
Невероятно вкусни пилешки гърди, които стават само за 1 минута (СНИМКИ)
Приготвяне:
Фурната загряваме на 220 градуса.
Месото нарязваме на малки парчета и запържваме до пълна готовност.
Зелето се нарязва и задушава в мазнината също до пълна готовност, защото оризът във фурната става бързо.
Добавяме месото, черен, червен пипер, наситнената суха чушка.
Кулинарна благинка за зимата: Всички ще се влюбят в свинското ви със зеле, ако го направите така
В тавичка се слага половината от готовото зеле, отгоре се посипва с измития ориз, а после се слага втори пласт зеле, като идеята е да покрие добре ориза, за да не изсъхва. Добавяме около две ч.ч и половина гореща вода. Ако има нужда по време на печенето добавяме още.
Нареждаме наденичките и печем до готовност на ориза.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!