Всички ще питат за още, вкусят ли от тази патица с портокали и билки

Това е може би една от най-популярните комбинации за пълнени птици

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/vsichki-shte-pitat-za-oshte-vkusyat-li-ot-tazi-patica-s-portokali-i-bilki Jenata.blitz.bg
Всички ще питат за още, вкусят ли от тази патица с портокали и билки

Нито един голям празник не може да мине без горещо и ароматно ястие! И тъй като за основния зимен празник си струва да подготвите нещо специално, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да посрещнете новата година с една печена патица. 

Патешкото месо има уникален вкус и ярък аромат и всяко ястие, приготвено с това месо, със сигурност ще бъде запомнено от всички гости на тържеството.

Може да приготвите новогодишната си патица с круши, картофи, ананас, ябълки... Ние обаче ви съветваме да я направите с портокали.

Приготвям това пиле за всяка Нова година, чудно вкусно е!

Това е може би една от най-популярните комбинации за пълнени птици. А ястието става повече от уникално! 

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази празнична вкусотия:

Списък с продукти за 6 порции:

  • 4 глави лук
  • 1 портокал
  • 2 стръка целина 
  • 1 патица с тегло около 2 кг.
  • 1 стрък мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 2 малки моркова
  • 2-3 с.л. зехтин 
  • 100 гр. корен от целина
  • 100 мл. сухо червено вино
  • пилешки бульон (обемът зависи от формата, бульонът трябва да е достатъчен за цялото време на готвене на птицата, но патицата не трябва да плува в него, не повече от 1 литър)
  • 3 с. л. желе от касис
  • прясно смлян черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне: 

Обелете лука и нарежете всяка глава на осем части. Измийте портокала и го разрежете наполовина. От едната му част изцедете сока, а другата нарежете на ситно.

Най-добрите бабини съвети за новогодишна баница

Нарежете на едро целината и другите пресни подправки. 

Измийте патицата, подсушете я и натрийте вътрешността й със сол и черен пипер. Напълнете я плътно с нарязания лук, резенчетата портокал, мащерката, розмарина и целината. Завържете краката на патицата с канап.

Останалите лук, моркови и корен целина се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин в съда, в който ще се пече патицата. 

Свалете съда от котлона, налейте виното и бульона, сложете патицата и сложете във фурната, предварително загрята на 210°C. Печете 20 минути, след това намалете температурата на 180°C и оставете за още един час. 

След като времето изтече, извадете птицата от фурната и я поставете в подходяща чиния да изстине.

Рецепта с 5 съставки, която ще впечатли всички на Нова година

Зеленчуците се прехвърлят в тенджера, заливат се с отделилия се при печенето сок и портокаловия сок, добавя се желето от касис и се разбърква.

Сложете тенджерата на среден огън и оставете да къкри за 10 минути, след което я отстранете от огъня, подправете със сол и черен пипер и пасирайте с блендер.

При сервиране по желание може да добавите и печени ябълки. Да ви е сладко! И весели празници! /jenata.blitz.bg

 

Горещи

Коментирай