Дори и тези, които са безразлични към фаст фууда, определено са чували за легендарните пилешки крилца Бъфало. Хрупкави и много вкусни, поднасят се с различни сосове и са идеалното лакомство за малки и големи.
Какво ще кажете обаче вместо месо да използвате зеленчук? И то не какъв да е, а тиквички. По този начин дори и вегетарианците ще могат да се насладят на прекрасния вкус на прочутите крилца Бъфало!
Ястието е невероятно вкусно, здравословно и с ниско съдържание на мазнини, защото вместо традиционното дълбоко пържене, хрупкавите пръчици се пекат във фурната. И най-важното - приготвянето му не отнема много време и е по силите и на начинаеща домакиня!
Списък с продукти за 6-8 порции:
0,5 кг. тиквички (2-3 малки плода)
1/2 чаша брашно
1/4 чаена лъжица лют червен пипер
За тези мариновани тиквички всички ще се бият
2 големи яйца
2,5 чаши панко галета
1/2 чаша лют сос
3 супени лъжици (45гр.) краве масло
1 супена лъжица бял оцет 5%
1/4 чаша натрошено синьо сирене
Начин на приготвяне:
В голям плик с цип смесете брашно, малко сол и лютия червен пипер. В друг голям плик се слагат разбитите яйца и малко сол. В трети плик се слага панко галета и малко сол.
Нарежете тиквичките на пръчици с размери 7,5 на 0,5 см. Поставете половината от всички пръчици в първия плик и ги разклатете добре, за да се покрият с брашното.
Такива сочни кюфтенца с тиквички през живота си не сте яли
След това ги извадете, отърсете излишното брашно и ги прехвърлете в плика с яйцата. Разклатете и масажирайте добре с ръце, за да може тиквичките да се покрият с яйчената смес. След това ги прехвърлете в плика с галета и ги оваляйте добре.
Накрая ги подредете в тава, застлана с хартия за печене, и напръскайте обилно със спрей за готвене.
Повтаряйте процедурата, докато тиквичките не свършат.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 25-30 минути до златистокафяво.
Докато тиквичките се пекат, може да направите соса. В малка тенджера смесете лютия сос, маслото, нарязано на кубчета и оцета и загрейте на умерен огън, като разбърквате, докато маслото се разтопи.
Свалете тенджерата от котлона и покрийте, за да запазите соса топъл.
Готовите тиквички се нареждат в голяма чиния и се заливат със соса. Отгоре се поръсват със синьо сирене и се украсяват с листа целина.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!