Всички ще питат за още, опитат ли тези хрупкави тиквички Бъфало на фурна

Всички ще питат за още, опитат ли тези хрупкави тиквички Бъфало на фурна

Приготвянето им не отнема много време и е по силите и на начинаеща домакиня

Дори и тези, които са безразлични към фаст фууда, определено са чували за легендарните пилешки крилца Бъфало. Хрупкави и много вкусни, поднасят се с различни сосове и са идеалното лакомство за малки и големи. 

Какво ще кажете обаче вместо месо да използвате зеленчук? И то не какъв да е, а тиквички. По този начин дори и вегетарианците ще могат да се насладят на прекрасния вкус на прочутите крилца Бъфало!

Ястието е невероятно вкусно, здравословно и с ниско съдържание на мазнини, защото вместо традиционното дълбоко пържене, хрупкавите пръчици се пекат във фурната. И най-важното - приготвянето му не отнема много време и е по силите и на начинаеща домакиня!

Списък с продукти за 6-8 порции:

0,5 кг. тиквички (2-3 малки плода)
1/2 чаша брашно
1/4 чаена лъжица лют червен пипер

За тези мариновани тиквички всички ще се бият

2 големи яйца
2,5 чаши панко галета
1/2 чаша лют сос

3 супени лъжици (45гр.) краве масло
1 супена лъжица бял оцет 5%
1/4 чаша натрошено синьо сирене

Начин на приготвяне:

В голям плик с цип смесете брашно, малко сол и лютия червен пипер. В друг голям плик се слагат разбитите яйца и малко сол. В трети плик се слага панко галета и малко сол.

Нарежете тиквичките на пръчици с размери 7,5 на 0,5 см. Поставете половината от всички пръчици в първия плик и ги разклатете добре, за да се покрият с брашното.

Такива сочни кюфтенца с тиквички през живота си не сте яли

След това ги извадете, отърсете излишното брашно и ги прехвърлете в плика с яйцата. Разклатете и масажирайте добре с ръце, за да може тиквичките да се покрият с яйчената смес. След това ги прехвърлете в плика с галета и ги оваляйте добре. 

Накрая ги подредете в тава, застлана с хартия за печене, и напръскайте обилно със спрей за готвене.

Повтаряйте процедурата, докато тиквичките не свършат. 

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 25-30 минути до златистокафяво.

Докато тиквичките се пекат, може да направите соса. В малка тенджера смесете лютия сос, маслото, нарязано на кубчета и оцета и загрейте на умерен огън, като разбърквате, докато маслото се разтопи.

Свалете тенджерата от котлона и покрийте, за да запазите соса топъл.

Готовите тиквички се нареждат в голяма чиния и се заливат със соса. Отгоре се поръсват със синьо сирене и се украсяват с листа целина.

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Боби

Боби 23.08.2023 12:45

Що е то "панко галета" и "спрей за готвене"?!