8 вредни мита за здравословния начин на живот, в които незнайно защо продължаваме да вярваме

8 вредни мита за здравословния начин на живот, в които незнайно защо продължаваме да вярваме

Всички искаме да сме здрави и красиви и непрекъснато се стремим да живеем здравословно. Съветите да тренираме всеки ден, да бягаме рано сутрин и да премахнем захарта и вредните въглехидрати от менюто си ни заливат от всички страни. Сблъскваме се с тях в социалната мрежа, в списанията, при разговора с приятелки...

Но настина ли всичко това е толкова необходимо? 

Днес ще развенчаем осем мита, на които сме вярвали цял живот, а, оказва се - те са огромна заблуда.

 

Мит 1: Етикетите казват само истината

Ако вярвате на всичко, написано на опаковката на продукта, ще останете много неприятно изненадана. Производителят има много начини, с които да направи така, че продуктът му да изглежда по-здравословен или с по-малко калории. Трябва да знаете, че калорийността на изделието може да бъде определена не на 100 гр. продукт, а на порция. Това означава само едно - че реалната калорийност на продукта е много по-голяма, отколкото пише на етикета.

Друга популярна уловка е преименуване на съставките. Например, ако един продукт съдържа много захар, на етикета може да е написано, че в него има захар, фруктоза и изпарен сок от цвекло. По този начин захарта е само 15 гр., а не 45 гр. Но, така или иначе, тя си е 45 гр. 

Ако наистина искате да се храните здравословно, трябва внимателно да четете етикетите и да се придържате към старото правило: колкото по-малко съставки, толкова по-добре. 

 

Мит 2: Дай вечерята на врага си 

Всички са чували тези думи: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си". Съвременните изследвания обаче показват, че е по-добре да вземеш порцията си обратно. Постоянният отказ от вечеря води до забавяне на обмяната на веществата, опасно понижаване на нивата на захар в кръвта и повишена умора. Най-добре е на вечеря да изядете нещо леко и полезно: зеленчуци или протеини. Те са прекрасно решение, което е полезно не само за фигурата ви.  

Мит 3: Ежедневните тренировки са нещо много полезно

 

Истината е, че това не е така. Всекидневни тренировки могат да си позволят само професионалните спортисти, чиито мускули са подготвени за подобно натоварване. Ако, въодушевени от идеята за спорта, започнем да ходим в залата всеки ден, това скоро ще навреди на мускулите ни, които няма да имат време да се възстановят. Разбира се, лекото натоварване под формата на гимнастика или асани от йогата ще поддържат тонуса ви. Що се отнася до пълноценните тренировки - те не трябва да са повече от 5 часа седмично. Точно това съветват и специалистите

Мит 4: Колкото повече се потите, толкова повече отслабвате

Именно върху този мит е основана идеята за термокостюмите, сауните или тренировките до изнемощяване. Истината е, че количеството пот, която отделяте, не се отразява на вашата тренировка. Например, ако бягате един час, ще се облеете в пот и ще изгорите около 270–300 кал, а ако се занимавате един час със силови тренировки, при които кожата ви едва ще се покрие с капчици пот, ще се разделите с 360 кал.

На ползата от изпотяването се основава и митът за "топене на мазнини" в сауната. Истината обаче е, че разходът на калории в сауната не се отличава много от този при нормалното стоене, при който не можете да свалите килограми по никакъв начин. Това прави стоенето в сауната с часове пълна загуба на време. 

Мит 5: Закуската е най-важното хранене за деня

Всички сме чували, че ако искаме да водим здравословен начин на живот и да отслабваме, няма как да минем без закуска. Още една глупост. Последните изследвания показват, че хората, пропуснали закуската, през деня са изяли по-малко храна от онези, които са започнали да се хранят още от сутринта. Но тук има една голяма уговорка: става въпрос за онези, които не са искали да закусват. Така че, ако сте се успали и апетитът ви още не е дошъл, не трябва да се насилвате: за всичко си  има време. 

Мит 6: Отслабването зависи само от силата на волята

Когато някой каже, че не може да отслабне, много от хората му дават съвет да яде по-малко. Като цяло се смята, че отслабването е въпрос единствено и само на силна воля, но всъщност само с една издръжливост няма да стигнете далеч.

В изграждането на красиво тяло са замесени генетиката и начинът на живот. Тялото на всеки човек е толкова индивидуално, че неща като диети и натоварване трябва да бъдат изготвени само за него. И най-добре е това да се прави заедно с лекар. 

Мит 7: Бягането е полезно за всички

Нещо, което съвсем не е така. 79% от бегачите получават различни травми и като цяло то е опасно за хора, които стъпват на пета или са с наднормено тегло. При възрастните хора пък тичането може да предизвика сърдечни проблеми.

Ако все пак наистина много държите да бягате, правете го от 30 до 50 минути дневно, за да не си докарате някакви сърдечни проблеми или окислителен стрес. 

Мит 8:  Въглехидратите и протеините не могат да се усвояват едновременно

На този мит е основано разделното хранене. Обикновено говорят, че за преработката на въглехидратите и на протеините са нужни различни среди, които не могат да бъдат създадени едновременно в стомаха. И формално всичко това е така. Но природата е много по-умна и предвидлива, отколкото си мислим, затова и преработването на въглехидратите и на протеините в организма ни се осъществява отделно: разграждането на въглехидратите се извършва в устата и в тънките черва, а протеините се разграждат в стомаха и дебелото черво./jenata.blitz.bg

 

 

 

 


 

Коментирай