logo

Биолози откриха ефективно средство срещу рака на гърдата

Биолози откриха ефективно средство срещу рака на гърдата

Учени от Института по биомедицински изследвания в Барселона (Испания) установиха, че клетките на рака на гърдата могат безкрайно да се делят поради активността на протеина р38, който помага да се възстанови ДНК. Статията на биолозите е публикувана в списание Cancer Cell, съобщава EurekAlert 

Ракът на гърдата е най-опасният вид злокачествен тумор при жените, заради който в света 521 000 души умират всяка година. 

Има три разновидности на това заболяване: положителен на естроген-рецептор (ER-позитивен), HER2-положителен и троен негативен рак. Последният, който представлява 15% от всички видове рак на гърдата, е най-труден за лечение.

В изследването са използвани мишки, които са имали тройно негативен рак на млечната жлеза. Учените блокирали активността на р38 със специфични инхибитори в комбинация с класическите лекарства, базирани на таксан, използван за химиотерапия (паклитаксел и доцетаксел). 

В резултат на това ДНК на злокачествени клетки е станала по-нестабилна поради действието на таксаните, в нея все по-често се появявали увреждания и възниквали хромозомни пренареждания. Много от туморните клетки загинали, а самите тумори се смалили./jenata.blitz.bg

Коментирай