logo

Чесънът може да бъде смъртоносно опасен, ако...

Чесънът може да бъде смъртоносно опасен, ако...

Хранителната му стойност е много висока, но ако го използвате неправилно, всичките му полезни свойства се губят

В Китай има една широко разпространена поговорка, която гласи: "Ястие без чесън е като машина без колело". И всичко това, защото този зеленчук носи куп ползи за човешкия организъм. 

Според традиционната китайска медицина, чесънът елиминира токсините, подобрява функционирането на далака и стомаха, а също така има антисептични свойства.  

Консумацията му се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, на рак, за нормализиране на чернодробните функции и т.н. 

Хранителната стойност на чесъна е много висока. Но ако го използвате неправилно, всички полезни свойства на това растение се губят и то може да стане изключително опасно за организма. 

Дори не подозирате какво ще се случи с мозъка ви, ако ядете чесън всеки ден

Най-добре е чесънът да се консумира, без да е минал топлинна обработка. Алицинът, който се съдържа в него, има антисептични и противоракови свойства и предпазва кръвоносните съдове.

Важно е да се отбележи, че алицинът се унищожава при температура над 50 градуса. 

Пърженият чесън може да повлияе негативно на здравето. Когато се запържва, аминокиселините, мазнините, нишестето и захаридите в него образуват акриламид. Това вещество е канцероген и увеличава вероятността от злокачествени тумори.

Точно поради тази причина е по-добре да намалите броя на ястията, за които чесънът се слага в масло.

6 продукта, които борят вирусите по-добре от чесъна

Ако все пак искате да добавите вкус на чесън към някоя манджичка, можете да го запържите на много слаб огън до леко златисто кафяво. Това ще помогне да се запази алицинът и да се намали образуването на акриламид.

Специалистите препоръчват употребата на не повече от 3 скилидки чесън дневно, защото алицинът, който се съдържа в пресния чесън, има много предимства, но може да предизвика и дразнене.

Прекомерната консумация на чесън ще стимулира стомашно-чревния тракт и ще причини дискомфорт в стомаха. Особено внимателни с него трябва да са хората със стомашно-чревни заболявания, тъй като консумирането на големи количества чесън може да доведе до обостряне на проблемите.

Дори не подозирате какво може да се случи с организма ви, ако ядете чесън всеки ден

И на не последно място, когато купувате чесън, е добре да обърнете внимание на следните неща: обвивката трябва да е виолетова, главите да са големи, скилидките - малко, а миризмата - остра. Когато отговаря на тези изисквания чесънът ще бъде не само вкусен, но и максимално полезен./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай