Диетоложкa посочи храните, които укрепват имунната система през есента

По думите на Елена Соломатина, е изключително важно храната, която приемаме, да е разнообразна, балансирана и здравословна

https://jenata.blitz.bg/zdrave/dietolozhka-posochi-hranite-koito-ukrepvat-imunnata-sistema-prez-esenta Jenata.blitz.bg
Диетоложкa посочи храните, които укрепват имунната система през есента

През есента организмът ни отслабва и става податлив на вирусна атака. Затова, за да не се разболеем през този период от време, си заслужава да укрепим имунитета си още сега.

Специалистите препоръчват да се обърне специално внимание не само на режима на сън, водния баланс и физическата активност, но и на храненето.

По думите на руската диетоложка Елена Соломатина, 80% от човешката имунна система е концентрирана в червата. Затова е толкова важно храната, която приемаме, да е разнообразна, балансирана и здравословна.

Имунолог: Правя тези неща и не се разболявам цяла зима

За да укрепите здравето си, подчертава тя, в ежедневното ви меню трябва да има около 500 грама фибри, които се намират в пълнозърнестите храни, хляба, зеленчуците и плодовете.

"Зеленчуците и плодовете също така са и антиоксиданти, които намаляват възпаленията в организма и укрепват защитата му. Някои имат и благоприятен ефект и върху сърдечно-съдовата система", казва диетоложката.

"Но с плодовете трябва да внимавате. Много от тях съдържат много захар, в която патогенните бактерии се размножават добре. Заради това на нашите полезни бактерии им става по-трудно да контролират растежа и дейността им", отбелязва тя.

 

 

 

Специалистката добавя, че ферментиралите млечни продукти (кефир, кисело мляко, ацидофилус) също укрепват добре имунната система.

По думите й, особено внимание трябва да се обърне на протеините, по-специално на пилешкото, пуешкото, рибата, изварата, сиренето, яйцата, нахута, боба и граха.

Диетолог: С тези 5 продукта вирусите ще стоят далеч от вас

Черният дроб на треската е източник на Омега-3 и витамини А и D. Много витамин С има в киселото зеле, касиса, чушките, цитрусовите плодове и отварата от шипка.

"За да попълните дефицита на желязо в организма, може да ядете не само ябълки, но и говежди черен дроб, череши, вишни и банани", отбелязва Соломатина.

През есента може да добавите и парченце сланина към ежедневното си меню. Сланината сдържа арахидонова киселина, която също е полезна за имунната система.

Трябва обаче напълно да се избягва консумацията на fast food и продукти с маргарин и палмово масло. Те разрушават клетъчната мембрана, което води до отслабване на имунната система.  /jenata.blitz.bg

 

 

Горещи

Коментирай