Джуди - жената умираща от рак на гърдата, но излекувана с нова терапия, проговори и направи смайващи разкрития (СНИМКИ)

Джуди - жената умираща от рак на гърдата, но излекувана с нова терапия, проговори и направи смайващи разкрития (СНИМКИ)

Жена с напреднал стадий на рак на гърдата, разпространил се по цялото й тяло и срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, бе напълно изчистена с иновативна терапия, която засилва имунната система за борба с туморите.

Както БЛИЦ и jenata.blitz.bg вече писаха Джуди Пъркинс е първият пациент с последен стадий на рак на гърдата излекуван в САЩ успешно с имунотерапия, при която се използват клетките на имунната система на пациента за намиране и унищожение на образувалите се в тялото ракови клетки.

„Откриха ми рак на гърдата през 2003 година. Тогава ми направиха мастектомия – отстраняване на млечната жлеза. 10 години по-късно обаче ме диагностицираха с метастатичен рак на гърдата – последният IV-ти стадий.

Шансовете за живот бяха минимални, започнах и лечение с химиотерапия, което не ми помогна“, разказва Джуди Пъркинс пред  Vesti.bg.

Източник: Личен архив

Американката е инженер по образование и планинар по душа, живее във Флорида, омъжена е и има двама сина, които са на 18 и 20 години. Именно семейството ѝ я мотивира да продължи да се бори за живота си и да опита всичко, което би могло да и помогне.

„Исках да бъда до семейството си, колкото се можеше по-дълго. Подложих се на химиотерапия, но след всяка изминала се чувствах буквално сякаш смъртта виси над мен“, споделя 52-годишната жена.

През 2015 г. Джуди е избрана за новата радикална терапия след няколко химиотерапии, които не са успели да спрат тумора в дясната й гърда, който се разпространил до черния дроб и на други места в тялото.

Преди началото на имунотерапията лекарите й дали три години живот.

Медицинският екип, който се грижил за жената в Националния институт за злокачествени заболявания на САЩ в Мериленд, са категорични, че терапията е унищожила раковите клетки толкова ефективно, че тя вече две години е напълно изчистена.

"Реакцията към лечението е безпрецедентна",  отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада.

Източник: Личен архив

За да приложат революционното лечение, лекарите първо вземат биопсия и изследват ДНК, за да открият конкретните мутации на тумора.

Те се съсредоточават върху мутациите, които разрушават четири гена, произвеждащи необичайни протеини в туморите.

След това се извличат имунни клетки, които атакуват тумора, за да го унищожат, но не успяват, тъй като са твърде слаби или твърде малко на брой.

След разрастването им с милиарди в лабораторни условия, учените търсят клетки, които най-ефективно намират и унищожават раковите клетки на пациента чрез разпознаване на анормалните протеини.

Инжектират на Пъркинс 80 милиарда добре подбрани имунни клетки.

Терапията включва и пембролизумаб - стандартно лекарство, което помага на имунната система да атакува раковите клетки. Тестове след 42 седмици показват, че Пъркинс е напълно излекувана от рака.

„Аз лично не вярвах, че имунотерапията ще проработи, но бях длъжна да опитам. Бях наясно, че шансовете не са добри, тъй като нямах гаранция, че ще проработи на всеки организъм. Така през март 2016 г. туморите ми се бяха смалили с 60% и до май месец вече бяха изчезнали. Определено имах много късмет и мога да кажа, че ударих джакпота“, посочи тя.

Впечатляващият успех увеличава надеждата, че терапията ще помогне на повече пациенти с напреднал стадий на рак на гърдата и други злокачествени заболявания.

Учените сега планират клинични тестове, за да оценят колко ефективно може да бъде лечението. Но някои експерти са предпазливи, тъй като лечението е доказано само върху един пациент.

Коментирай