logo

С нова терапия учени от САЩ излекуваха напълно от рак на гърдата жена на смъртно легло

С нова терапия учени от САЩ излекуваха напълно от рак на гърдата жена на смъртно легло

Молекулярни биолози от Съединените щати успешно "препрограмираха" имунни клетки за първи път и ги принудиха да унищожат тумор в гърдите на жената и всичките негови метастази. Жената е живее вече 22 месеца след лечението и няма рецидиви, се казва в статия, публикувана в списание Nature Medicine.

"Ние стоим на прага на нова велика революция в борбата срещу рака - сега ние имаме възможността да "прицелваме" имунната система към борба с най-различни мутации. Скоро лекарите ще могат да се справят с тези видове рак, които са били считани за нелечими поради факта, че те могат лесно да се натрупват нови мутации", коментира откритието Ласло Радван, онколог в Университета на Торонто. 

През последните години, молекулярни биолози и лекари започнаха да възлагат големи надежди на т.нар имунотерапия в борбата с рака, алергиите, диабета и други неизлечими досега заболявания. Тя е много проста по същество - учените се опитват да "насъскат" човешкия имунитет срещу раковите клетки, като използват различни антитела, живи микроби и много други необичайни "примамки".

Досега вече има няколко вида имунотерапия, успешно преминали клинични изпитвания и одобрени от регулаторните органи на Съединените щати и няколко други държави. Повечето от тях са синтетични антитела, които се закачат за раковите клетки и ги правят "видими" за имунната система.

Стивън Розенбърг от Националния институт за изследване на рака в САЩ и колегите му създали нов тип имунотерапия, способна да се бори с агресивните форми на рак на гърдата, и са я използвали, за да спасят живота на 49-годишната Джуди Пъркинс, на която не помогнали нито химиотерапия, нито операции. Според прогнозите на лекарите на нея ѝ оставали само няколко месеца живот. 

Учените подходили към проблема за "дресиране" на имунните клетки от сравнително необичайна страна - те започнали да чакат докато желаните клетки се появят в епруветка или бъдат намерени в организма на жената, а ги направили сами, използвайки фрагменти от ДНК и РНК на раковите клетки.

За да направят това, учените избрали най-успешнате части от гените, които били повредени в туморните клетки на пациентката и ги трансплантирали в специални имунни телца - така наречените дендритни клетки. При нормални условия те абсорбират антигени и "прехвърлят" Т-клетките, главният диригент на имунната система, които на свой ред принуждават останалите нейни компоненти да атакуват заплахата, на чиято повърхност е този антиген.

Освен клетките, тези инжекции съдържали антитела към гена PD-1, основната "спирачка" на имунната система, което накарало препрограмираните клетки да атакуват тумора възможно най-агресивно.

Розенбърг и неговият екип ускорили този процес, наблюдавайки взаимодействието на дендритните клетки с различни Т-клетки, извлечени от туморите на жената. След като избрали някои от най-активните "диригенти" на имунната система, учените размножили тези клетки, създавайки няколко милиарда техни копия и ги въвели обратно в тялото на жената.

Освен клетките, тези инжекции съдържали антитела към гена PD-1, основната "спирачка" на имунната система, което накарало препрограмираните клетки да атакуват тумора възможно най-агресивно.

Тази терапия се оказала изключително ефективна - всички тумори в тялото на жената започнали да се се смаляват още през първата седмица след инжекцията. Шест месеца след началото на лечението, почти всички метастази изчезнали, а на 48-та седмица всички следи от рака вече напълно ги нямало в организма ѝ. В момента пациентката на Розенбърг живее вече 2,5 години след терапията и няма следа от връщането на рака в тялото ѝ./jenata.blitz.bg

Коментирай