logo

Кафявите или белите яйца са по-полезни и по какво се отличават

Кафявите или белите яйца са по-полезни и по какво се отличават

Полемиките защо едни яйца са бели, а други кафяви, каква е разликата между тях и кои са по-полезни не стихват. 

Мнозина са уверени, че кафявите яйца са по полезни и затова на места са по-скъпи. Маже би тази увереност идва от факта, че повечето хора са свикнали да смятат за по-полезни черния хляб и кафявата захар. Но дали това правило се отнася и за яйзата? 

Задължително трябва да знаете тези неща при чистенето на дома, могат да ви струват здравето и живота (СНИМКИ)

Има случаи, когато някои се хващат дори на бас кои яйца са по-полезни. И тъй като на тази тема има много публикации, ще се спрем само на най-новите, една от които е дело на учени от медицинския колеж към Корнуелския униферситет. 

Кафявитее срещу белите яйца: кои са по-полезни?

Ученият Тро Буй от Корнуелския колеж е уверен, че няма никаква разлика между тези два вида яйца.  В същото време изследване на лабораторията по биохимия и биология при университета Кагошима са показали, че кафявите яйца съдържат повече омега-3, отколкото белите. Но тази разлика е незначителна. 

19-годишната Мис Илинойс едва не умря от злокачествен меланом, възникнал заради маникюр

Много често белите яйца са снесени от бели кокошки или бройлери, а кафявите от породата носачки. Цената се определя от стойността и сложността на отглеждането на една или друга порода кокошки. Бройлерите растат значително по-бързо, отколкото останалите породи. Но на първо място тяхното предназначение е да се използват за месо. 

Защо кафявите яйца са по-скъпи?

Защото за отглеждането на носачки и други породи е нужно много повече време и съответно - по-големи разходи. Изследователката в сферата на продоволствието и храненето Гарги Шарма е уверена, че кафявите яйца са по-полезни. Изследванията ѝ показват, че кафявите яйца съдържат по-малко лош холестерол и същевременно помагат да се поддържа нивото на добрия. 

Лекари бият тревога: Това средство за хигиена е изключително опасно, най-добре се откажете от него!

Понякога яйцата се отличават не само по цвят, но и по вкус. Но вкусът не е свързан с цвета на яйцата. Най-често той зависи от качеството и количеството на храната на кокошките.  Така например, бройлерите ги хранят много повече, отколкото другите породи кокошки. 

Мнозина са уверени, че цветът се отразява на здравината на черупката. Този мит е особено популярен в навечерието на Великден. Но и тук няма разлика в зависимост от цвета. Здравината на черупката зависи от възрастта на кокошките. По-младите снасят по-здрави яйца. 

Извод

Разликата в полезните свойства на яйцата е почти неописуема. Изборът на първо място зависи от финансовите възможности и някакви лични предубеждения. 

Без никаква зависимост от цвета, яйцата се смятат за много полезни. Пряко доказателство за това, е че лекарите ги смятат за супер продукт./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай