logo

Как да не качваме излишни килограми покрай празниците

Как да не качваме излишни килограми покрай празниците

Много жени не обичат празниците, защото те са свързани с тежки трапези и излишни килограми. Коледа бе преди броени дни, а ето че отново е време да се съберем около празничната маса, за да изпратим подобаващо старата и посрещнем новата година.  Всичко това е свързано с много вкусни изкушения. 

Как да останем равнодушни към цялото това количество вкусна храна? Тук на помощ идват диетолозите. С техните съвети можете да хапвате колкото ви душа иска и да си спестите излишните килца, които после ще ви тежат като воденичен камък. 

Специалистите са на мнение, че като цяло хората, които нямат здравословни проблеми, могат да си хапват смело в новогодишната нощ. Най-важното обаче е да не преяждат и да редуват приема на храна с активност на чист въздух. И да се откажат от приготвянето на промишлени количества салати с майонеза. 

Хапвайте това на закуска и кажете „сбогом” на излишните килца

Диетолозите препоръчват да се откажете от вредния навик в празничните дни да се тъпчете със салати с майонеза, както и от други вкусотии, приготвени за празника. Лекарите припомнят, че готовите салати, както и рибните и местни специалитети, имат ограничен срок на годност, който е около 12 часа, а когато в ястието има яйце, срокът му на годност се скъсява от 6 до 8 часа. Вместо да доядате това, което е останало след празника, е по-добре отрано сте наясно с точния брой на гостите, за да не приготвяте излишни количества храна. Лекарите казват още, че е добре салатите да бъдат овкусени с нерафинирано растително масло или с млечен сос. А за да подобрите вкуса на ястията, е добре да използвате повече подправки в сух или свеж вид. 

С тези малки хитринки ще свалите излишните килограми, без да променяте начина си на хранене!

Ако все пак не ви се иска да се отказвате от майонезата, е добре да разделите студеното ястие на порции и да сложите майонеза само на една част от него. Така ще можете да съхраните останалата част в хладилника между 18 и 24 часа. 

Диетолозите припомнят още, че всички блюда, в които има месо, млечни продукти или мариновани зеленчуци, са благоприятна среда за развитието на бактерии, като салмонела например.  В празничните дни е добре да се откажете от всички продукти и ястия с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Най-добре е на масата да се сервира морска риба, морски дарове и печени ястия, вместо храни, изпържени в обилно количество мазнина. 

Диетоложка разкри колко вода трябва да пием дневно според килограмите!

Специалистите по хранене са категорични, че консумирането на храната трябва да бъде съчетано с физическа активност. В новогодишната нощ това може да бъде разходка на чист въздух или пък активни игри.

Лекарите силно препоръчват да не залагате на газираните безалкохолни напитки. Сладките газирани напитки, смесени с алкохол  причиняват огромни вреди на организма, тъй като подобна комбинация ускорява усвояването на алкохола и възпрепятства нормалното храносмилане. 

Борбата с досадните излишни килограми може да е проста като детска игра, трябва само да...

Случаите на преяждане в новогодишната нощ също не са рядкост. На следващия ден обаче е нужно да разтоварите организма си и да намалите до минимум количеството храна, която се готвите да приемете. /jenata.blitz.bg   

Коментирай