logo

Категорично: Кафето е изключително опасно за мозъка

Категорично: Кафето е изключително опасно за мозъка

Учени анализираха данните на 17 702 участници на възраст 37-73 години

Учени от Университета в Южна Австралия са установили, че високата консумация на кафе е свързана с намаляване на размера на мозъка в бъдеще и повишен риск от деменция. Опасностите от напитката се съобщават в прессъобщение на MedicalXpress.

Само един хормон утроява риска от ранна смърт при жените

Изследователите анализираха данните на 17 702 участници на възраст 37-73 години и установиха, че тези, които пият повече от шест чаши кафе на ден, имат 53% повишен риск от деменция. Като се има предвид това, високата консумация на кафе е значително свързана с намален обем на мозъка и по-висок риск от инсулт.

Деменцията е дегенеративно мозъчно заболяване, което засяга паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневни задачи. По света деменцията се диагностицира при около 50 милиона души. Деменцията е втората причина за смърт в Австралия, като ежедневно се диагностицират около 250 случая на заболяването.

Едва ли майките знаят, но тези елементарни неща в дамската чанта могат да убият бебето

В световен мащаб всеки четвърти възрастен на възраст над 25 години ще получи инсулт през целия си живот. Експертите прогнозират, че 13,7 милиона души ще получат инсулт през 2021 г., в резултат на което 5,5 милиона ще умрат. Учените препоръчват да поддържате тялото хидратирано и да пиете чаша вода с кафето./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай