logo

Келси проплака: Нещо изпадна от мен, докато бях в банята, жива съм по чудо

Келси проплака: Нещо изпадна от мен, докато бях в банята, жива съм по чудо

Австралийката решава да даде гласност на историята си, за да запознае възможно най-много хора със синдрома на токсичния шок

Австралийка забрави, че е с тампон и едва не се прости с живота си. За кошмарните си преживявания 29-годишната Келси Фостър разказа пред news.com.au.

Пред медията младата майка споделя, че използва тампони от тийнейджърска възраст и не е имала представа, че те могат да представляват риск за здравето. 

Подобно на много други жени, и тя видяла предупреждението, изписано върху малката сгъваема брошура, включена в опаковката на продукта, но не му обърнала особено внимание.

Усетите ли това по време на цикъл, бягайте при доктора

През последните месеци на няколко пъти се наложило да влиза в болница заради проблеми с жлъчния мехур. Освен това страдала и от ендометриоза, заради която менструалният й цикъл често бил нарушен. 

Когато Фостър започнала да изпитва спазми и болки в долната част на корема, решила, че това се дължи на ендометриозата и не посетила лекар. Няколко дни след появата на симптомите, докато била в тоалетната обаче, усетила, че нещо изпада от нея. 

Жената помислила, че е кръвен съсирек - нещо, което й се случвало често, но когато се вгледала по-внимателно, с ужас открила стар тампон на пода. Въпреки че не е сигурна точно колко време е бил в нея, тя смята, че трябва да са минали поне шест седмици, ако не и повече.

"Бях абсолютно шокирана. Не можех да повярвам. Не съм сигурна колко време е бил в мен, но трябва да е било преди поне шест седмици, тъй като тогава беше последният ми цикъл. Менструацията ми е много нередовна", споделя тя.

Това се е случвало на всяка жена по време на цикъл, трябва ли ви помощ?

Келси казва, че няма представа как е забравила да извади тампона, но вярва, че това се дължи на комбинация от стрес и нарушена рутина в резултат на честите й влизания в болницата.

Австралийката занесла тампона на лекарите си, които й направили тестове, взели й кръв и след това потвърдили диагнозата й за синдром на токсичния шок (СТШ) - състояние, което се развива в отговор на навлизане на токсини в кръвта.

Специалистите й казали, че заради синдрома жлъчният й мехур на практика е отказал. Освен това, в резултат на интоксикацията, черният й дроб започнал да функционира лошо.

Внимание! Тампонът може да ви убие - 4 важни факта за синдрома на токсичния шок!

Младата жена решава да даде гласност на историята си, за да запознае възможно най-много хора със синдрома на токсичния шок. Според нея, разговорите за менструацията и свързаните с нея проблеми все още се смятат за тема табу и много жени дори не подозират, че тампоните могат да причинят този синдром.

„СТШ е много опасно състояние, организмът може да спре да функционира в рамките на 24-48 часа след началото на интоксикацията, това не е шега“, казва Фостър.

Тя добавя, че след като е обсъдила грешката си с приятелки, е разбрала, че много от тях също са забравяли да махат тампоните си и не са знаели за възможните последствия. И не крие изненадата си, че тампоните все още не са забранени заради риска от развитие на СТШ. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!