logo

Лекар бие тревога: Консумацията на този хляб е изключително опасна!

Лекар бие тревога: Консумацията на този хляб е изключително опасна!

В много от разновидностите му, които се продават в магазините, се съдържат различни добавки, които подобряват вкуса му и могат да повишат нивата на кръвната захар

Хлябът е най-разпространеният и незаменим хранителен продукт.

В него се съдържат всички вещества, необходими за поддържане на организма - въглехидрати, растителни протеини, фибри, мазнини, витамини от група В, както и широка гама от микроелементи и минерали (кобалт, хром, молибден, манган, йод, мед, желязо, цинк, сяра, хлор, калий, фосфор, магнезий, натрий , калций).

Това означава само едно - че човек може да живее доста дълго време, приемайки само хляб и вода.

Въпреки това в последните години се води ожесточена дискусия дали този продукт наистина е толкова полезен за организма. И се оказва, че не всеки хляб носи ползи. А някои негови разновидности дори могат да нанесат големи вреди. 

Шокиращи СНИМКИ разкриват какво ще се случи с тялото ни, ако спрем хляба

Британският диетолог Майкъл Мосли предупреждава за опасностите от консумацията на много видове черен хляб заради способността му да повишава кръвната захар.

Захарта в кръвта изпълнява важни функции в организма, но трябва да се регулира. Високите нива на глюкоза могат да причинят необратимо увреждане на очите, нервите, бъбреците и кръвоносните съдове.

Ако човек има диабет тип 2, трябва да обърне голямо внимание на хранителния си режим, тъй като изборът на продукти оказва най-съществено влияние на съдържанието на захар в организма.

Изключително важно е диабетиците да контролират или дори да избягват консумацията на въглехидратни храни с висок гликемичен индекс, тъй като получените от тях въглехидрати бързо се разграждат и драстично повишават нивата на кръвната захар.

Ето защо трябва да ядем хляб всеки ден

Една от популярните храни с висок гликемичен индекс е белият хляб, като и хлебните изделия, приготвени от бяло брашно. 

Съществува теория, че е по-добре белият хляб да бъде заменен с черен, който предизвиква по-бавно покачване на нивата на кръвната захар и следователно е по-здравословен. Диетологът Майкъл Мосли обаче е много скептичен към тази теория.

Според него консумацията на този продукт в днешно време изобщо не е безопасна. "Трябва да сте много внимателни, когато купувате черен хляб. Някои негови видове всъщност са прикрит бял хляб с добавени багрила", цитира медикът от изданието Express.

Специалистът твърди, че много видове черен хляб, които се продават в магазините, съдържат различни добавки, които подобряват вкуса му и могат да повишат нивата на кръвната захар.

Какво се случва с организма ни, ако спрем да ядем захар?

Според него за хората с диабет е по-добре да не ядат хляб, а пълнозърнести храни (киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), както и бобови растения. Те са източник на сложни въглехидрати, които възпрепятстват резките колебания на нивата на кръвната захар, и фибри, поддържащи растежа на полезните бактерии в червата.

В допълнение, д-р Мосли препоръчва пълен отказ от консумацията на торти, сладкиши, бисквитки, чипс, плодови сокове и безалкохолни напитки. Тези храни бързо повишават концентрацията на кръвна захар и насърчават качването на килограми. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

viktor

viktor 16.12.2020 17:52

FU*CK OFF