logo

На 20 години тя изглеждала по-стара от баба си, но е щастлива, защото трябваше да умре още на 12 заради рядка болест

На 20 години тя изглеждала по-стара от баба си, но е щастлива, защото трябваше да умре още на 12 заради рядка болест

Поради рядка болест една американка остарява  8 пъти по-бързо от нормален човек. Когато била на 20 години лекарите я шокирали с диагнозата, че ще остарее по-бързо от баба си.

И виновна за това е една изключително рядка болест, от която страдат 156 души в целия свят и която няма лечение. 

Лекарите смятат случая на Тифани Ведекинд от Колъмбъс, щата Охайо за необичаен, тъй като това заболяване обикновено се открива при деца на възраст между 2-3 години и те умират преди да навършат 12 години.

Ако някога сте изпитвали болка без ясна причина, то проблемът се крие в…

При Тифани изключително рядкото заболяване прогерия или синдром на Hutchinson-Gilford) е диагностицирано, когато тя е на 20 години. 

Според Daily Mail Тифани е единственият пациент, който  е диагностицирана с прогерия (генетично заболяване, причиняващо преждевременно стареене) в зряла възраст. 

Как започнали страданията ѝ. В началото тя имала проблеми със сърцето и претърпя няколко изследвания. Тифани заподозряла нещо още по-лошо, когато без някаква ясна причина счупила бедрените си кости. Преди това само един симптом намеквал за прогерия - ниският ѝ ръст. 

Жена припадна на паркинг и се събуди през 1980 година, причината се оказа шокираща! (СНИМКИ)

Известно, что прогерията се появява заради мутации в гена LMNA. Протеинът ламин А (продукт на този ген) играе важна роля в сглобяването на клетъчното ядро.

Хората с диагноза прогерия често доживяват само до юношеска или младежка възраст - средно около 12 години. Днес обаче Тифани Ведекинд е на 41 години. Тя е единственият пациент, който се е сблъскал с тази най-рядка болест на Земята и живее толкова дълго. 

Тя спря да яде 4 продукта и отслабна със 70 килограма (СНИМКИ)

Преди това южноамериканският художник и музикант Леон Бот, който почина през 2011 г. на 26-годишна възраст, се считаше за дългожител с прогерия. 

Заради болестта косата и зъбите на Тифани окапват. Тя има проблеми със сърцето и ставите, както при много възрастните хора. Тифани тежи само 26 кг.

Генетикът Ким МакБрайд счита случая на Тифани за уникален. Той отбелязва, че пациентката му е имала брат, който страдал от същото заболяване. Човекът живял 39 години, което също е много за пациента с прогерия.

Тези 6 хормона убиват женската красота и ни състаряват преждевременно

Въпреки диагнозата си, Тифани живее пълноценно: тя практикува йога, управлява фирма за почистване на домове и офиси, стартирала е и собствен бизнес с производство на свещи. Според нея, тя се опитва да живее, като останалите хора,  докато старостта не я настигне окончателно./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

milena

milena 19.03.2019 13:51

Ако имаш упорити гъбички по краката ,не чакай да ти паднат ноктите.Ако нищо не помага да се спасиш от тях -не губи надежда -опитай с този мехлем премахва ги завинаги https://bit.ly/2Y86LDe