logo

Най-големите митове и истини, свързани с пластичната хирургия

Най-големите митове и истини, свързани с пластичната хирургия

Няма жена, която да не иска да изглежда зашеметяващо. Някои от нас залагат на строги диета, тежки упражнения или пък хапчета, помагащи да влезем във форма. За съжаление не винаги тези неща вършат работа. Понякога отчаяни прибягване до пластичната хирургия. Дали, за да изгладим някоя бръчка или за да уголемим бюста се доверяваме на операциите. 

Но преди да тръгнете към тази решаваща и скъпа процедура, то ние от jenata.blitz.bg решихме да ви разкрием най-големите митове и истини, свързани с пластичната хирургия на лицето и гърдите.

Отговорът бе даден от водещи лекари от Харвардския университет.

Лифтинг на лицето
Ако сте решили да правите пластична операция, няма значение дали ще я направите на 37 или на 40 години, твърдят специалистите. А за да не попречи климаксът на всички старания, е по-добре подмладяващите операции да се правят два пъти - преди и след него. Учените са дефинирали няколко основни заблуди, свързани с пластичната хирургия, които едва ли някой заинтересован би ви споделил: след кръгово стягане на лицето и шията няма да имате нито една бръчка и ще изглеждате с 20 години по-млада! За съжаление това не е вярно. В най-добрия случай вие ще се подмладите с 10 години, с още 2-3 години, ако имате продълговато лице със силно очертани скули. Добре е да се премахнат бръчиците по слепоочието ви и над горната устна. Ако се направи опъване на лицето по т.нар. американски начин, т.е. кожата се издърпва не нагоре, а встрани, тогава може да се отстранят всички бръчки, но се появява страничен ефект - неестествено изражение на лицето.

Силиконът 
Най-честото усложнение след поставянето на импланти е рак на гърдата. За това твърдение няма научни доказателства или опровержения. Основните усложнения могат да бъдат: натрупване на кръв в областта на операцията, възпаление, белези, разрастване на съединителната тъкан с “увиване” на протезата, процес, който зависи от качеството на протезата. Всичко останало зависи от индивидуалната реакция на организма. Най-удобният и надежден начин на имплантация е през естествената гънка под гърдата и тогава рискът от усложнения е минимален. Силиконът е забранен в развитите страни. Това е вярно само за течния силикон. Той е доказано негоден за корекция на гърдите, бързо “образува” защитна капсула и става твърд като броня, поради което е невъзможно да се премахне. Според специалистите твърдият силикон е абсолютно нетоксичен и безопасен.  Гърдите не могат да се подлагат на рентгеново изследване след пластична операция. Това също не е вярно. Висококачествените протези не са препятствие за рентгеновите лъчи.  Пет или седем години след операцията ще ви се наложи отново да легнете под ножа. Това твърдение също не е абсолютно вярно. Често повторна операция не е необходима. Много неща зависят от профилактиката след първата операция, включваща в себе се козметичните грижи за кожата, наличие на стрес, ендокринни изменения в организма (особено отслабването). След операцията може да останат белези. Това е така, но процентът на тези усложнения е много малък. Не се дължи на лекарска грешка, а на индивидуалната реакция на организма.  Може да се направи предварителна прогноза - например, ако белегът след апандисит е изпъкнал и ясен, по-добре се откажете от пластика. При коригиране формата на гърдите протезата е по-добре да се постави чрез разрез до тях, за да не възникне мастопатия, киста или лимфостаза. / jenata.blitz.bg

Коментирай