logo

Работата в нощни смени води до ранен климакс и рак

Работата в нощни смени води до ранен климакс и рак

Жените, работещи през нощта, имат 9% по-голяма вероятност да получат ранна менопауза, дори ако нощните смени в работния им график се случват само няколко пъти месечно.

Лекари са проследили здравословното състояние на повече от 80 000 медицински сестри, които са работили на нощни смени в продължение на 22 години. Рискът от ранна менопауза е намерен сред тези, които са работили през нощта в продължение на почти две години с периодичност поне три нощни смени месечно, в допълнение към дневните и вечерните смени.

Внимание! 10 симптома сигнализират за страшен здравословен проблем

Това се дължи на нарушаване на производството на хормона на съня мелатонин, който, наред с други неща, влияе и на активността на яйчниците. Стресът и безсънието при работа в нощна смяна също така пречат на женското тяло да произвежда естроген. В резултат на всичко това настъпва преждевременна менопауза.

Началото на менопаузата в по-млада възраст не вещае нищо добро на жените, тъй като увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания, остеопороза и деменция. 

Ако забележите тези неща в областта на подмишниците си, бързо потърсете лекарска помощ! Последиците могат да са много сериозни!

По време на изследването било установено е, че жените, които са ходили на работа през нощта в продължение на 20 месеца или три пъти месечно, са били с 9% повече подложени на в риск от ранна менопауза. 

За тези, чиято менопауза започнала преди 45-годишна възраст, същият брой нощни смени повишава риска от ранна менопауза с 25%. Ако сестрите са работили в нощна смяна повече от 20 години, рискът се е увеличавал до 73%.

8 ранни симптома на рак на яйчниците, които не трябва да пренебрегвате!

Резултатите от проучването са публикувани в списание Human Reproduction. Авторите заключават: "Жените, които вече са склонни към ранна менопауза, могат допълнително да намалят репродуктивната си функция, като работят по график, който включва нощни смени."

Предишни проучвания на лекари също показаха, че за жените, работещи през нощта, има по-голям риск от развитие на рак на гърдата и ендометриума. Освен това подобна работа увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане при жените. 

Внимание: Това се случва на всяка жена, но може да вещае рак!

Нощните смени предизвикват голямо безпокойство за здравословното състояние, тъй като човек е принуден да използва изкуствена светлина през тези часове, когато трябва да спи съобразно циркадните си ритми./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай