logo

Внимание: Това се случва на всяка жена, но може да вещае рак!

Внимание: Това се случва на всяка жена, но може да вещае рак!

Днес ракът е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Например в Канада 30% от всички смъртни са заради рак. Това е повече от всичко друго.

Много представителки на нежния пол се срещат със смъртта именно заради рак на яйчниците. Какво точно представлява той обаче?

Когато туморите се появяват в клетките на яйчниците истанат злокачествени, възниква рак на яйчниците. Този вид рак се нарича "мълчалив убиец" поради липсата на симптоми и трудна диагноза.
Въпреки че най-често тази болест се появява при жени след менопаузата, все повече случаи започват да се появяват и сред жени на възраст 30-40 години и дори по-млади.

Проучванията във Великобритания показват, че ранното откриване на рак може значително да увеличи шансовете ви за оцеляване, затова е важно да обръщате внимание на вашето тяло и да посещавате редовно лекар.

Факт е, че ракът на яйчниците е тих убиец и не мъчи, той тихо просто ви убива. Понастоящем няма надежден тест, който да го открива.

Друг проблем е, че много от симптомите са характерни и за други заболявания, такива като синдром на раздразнени черва, оставяйки тумора на ранен етап недиагностициран.

Нови изследвания показват, че има признаци и симптоми на ранните стадии на рак на яйчниците. Жените трябва да бъдат внимателни и да са наясно с тези сигнали.

В следващите редове ще откриете четирите признака на това коварно заболяване, за които е нужно внимателно да следите.

Постоянно подуване

Ако забележите постоянно и често подуване (което продължава повече от три седмици), това може да е признак за нарастване на туморите.

Болка в долната част на корема и в таза

Помислете за всички области, в които сте чувствали менструални болки - долната част на корема, тазовата област, може би дори долната част на гърба.

Въпреки, че болката по време на менструацията е нормална, то постоянната болка, която продължава дълго време след преминаване на менструалния период (отново 3 седмици или повече), може да е признак на рак на яйчниците.

Това е особено важно за жените в пременопаузен период, които могат лесно да ги объркат с болка с менструация.

Намален апетит / бързо чувство за ситост

Ако забележите значително понижение на апетита за повече от 3 седмици, говорете с Вашия лекар.

Това може да е признак за редица проблеми със стомаха и червата, но това също може да е симптом на рак.

Повишено уриниране

Ако сте много по-склонни да посещавате дамската стая, въпреки че не пиете повече течности, отколкото преди, или сте добре и внезапно спешно трябва да пишкате, може да имате рак на яйчниците в ранните етапи.

Всички тези симптоми лесно могат да бъдат объркани а проблеми и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Ако забележите някой от тези признаци и не сте ги имали преди това, е важно да наблюдавате тяхната честота.

Ако симптомите не изчезнат след 3 седмици или повече, посетете Вашия лекар, за да проверите за рак на яйчниците./jenata.blitz.bg

Коментирай