logo

Тази популярна напитка предизвиква анемия и главоболие

Тази популярна напитка предизвиква анемия и главоболие

Консумацията й трябва да става според индивидуалните особености на организма

Чаят е една от най-почитаните напитки в целия свят и лекарите обикновено свързват употребата му само с ползи.

Той укрепва имунната система и забавя процеса на стареене. А научните изследвания потвърждават това, в което азиатците са вярвали с векове - че в него се съдържат мощни естествени антиоксиданти, които могат да предпазят организма от много дегенеративни заболявания.

В някои случаи обаче чаят може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

По думите на кардиолога Светлана Павличенко, консумацията на тази напитка в големи количества носи реална опасност за организма. А прекомерната употреба на чай, богат на кофеин, води до главоболие, повишена тревожност и безсъние. 

Цял живот сме пили някои чайове грешно

Заради навика да се пие много чай през деня може да се развие и анемия. Причината са съдържащите се в чая танини, които пречат на усвояването на желязото от храната.

Пиенето на твърде силен чай също е опасно - в този случай страда сърдечно-съдовата система.  А последиците под формата на  повишаване на кръвното налягане и често сърцебиене, определено няма да ви зарадват.

Кардиоложката уточнява, че чаят трябва да се пие според индивидуалните особености на организма. По думите й, средната дневна доза от напитката, която не вреди на организма, е от 2 до 10 чаши за целия ден. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай