Жените в Италия живеят средно до 85-годишна възраст и изглеждат доста по-млади за годините си. А известната диетоложка Мануела Мапелли разкри малките им тайни за вечна младост.
Специалистката твърди, че дамите на Ботуша живеят по-дълго заради правилния си начин на хранене, пише Lecco Notizie.
По думите на Мапелли, стареенето на организма е пряко свързано с начина на хранене.
Столетници разкриват тайната на дълголетието: Никога не се женете и никога не... СНИМКИ
Организмът старее бързо заради образуването на свободни радикали – вещества, които увреждат клетките и стимулират процеса на деградацията им.
А клетките могат да се запазят млади с помощта на суперпродукти, богати на витамини, минерални соли и антиоксиданти.
Мапелли съветва всички, които искат да живеят дълго, да повишат консумацията на продукти със син и виолетов цвят като патладжан, грозде, смокини, боровинки и къпини. В тях се съдържа голямо количество полифеноли, които забавят стареенето.
Ето защо Елизабет II се радва на крепко здраве и дълг живот
Червените и оранжеви продукти - домати, моркови, чушки, нар, тиква, шафран, портокали и кайсии, са богати на каротеноиди, които защитават очите и кожата. Зелените киви, броколи, рукола и магданоз пък ще дарят организма ви с витамин С.
Диетоложката призовава да не забравяме и за наситените омега-3 мазнини, които се съдържат в мазната риба (сардини, треска, сьомга, херинга и аншоа), сушените плодове (орехи и бадеми), семената (лен, чиа, тиква и слънчоглед).
Тези вещества са "ценен еликсир на младостта за целия организъм".
По думите й е добре всеки ден на пием сок от розов грейпфрут с бадеми. Тази смес дава на тялото необходимото количество витамин С, омега-3, минерални соли и антиоксиданти. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!